Składniki dla 6 osób:
1 łyżka oliwy z oliwek
4 kacze nogi
2 cebule, drobno posiekane
2 ząbki czosnku, zgniecione
2 łyżeczki mielonego cynamonu
2 łyżeczki mąki pszennej
250 ml czerwonego wina
2x 400 g puszki pokrojonych pomidorów
1 kostka drobiowa, rozpuszczona w 250ml wody
3 gałązki rozmarynu, posiekane liście
2 liście laurowe
1 łyżeczka cukru
2 łyżki mleka
600 g makaronu paccheri lub pappardelle
szczypta soli
starty parmezan
CZAS PRZYGOTOWANIA: 150 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
1. W dużym garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę z oliwek. Wkładamy kacze nogi i obsmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor. Wyjmujemy na talerz. Na tłuszcz ze smażenia mięsa wrzucamy posiekaną cebulę, smażymy do miękkości przez 5 minut, dodajemy czosnek i smażymy kolejną minutę. Dodajemy mąkę i cynamon, dokładnie mieszamy i smażymy ostatnią minutę. Mięso z powrotem wkładamy do garnka, wlewamy wino, puszki pomidorów, bulion z kostki, dodajemy liście laurowe, cukier i rozmaryn. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 2 godziny, co jakiś czas delikatnie mieszając.
2. Mięso delikatnie wyjmujemy z garnka. Przy pomocy dwóch widelców zdejmujemy skórę, a mięso oddzielamy od kości; mięso wrzucamy z powrotem do garnka. Dodajemy 2 łyżki mleka, doprawiamy solą, doprowadzamy do wrzenia i już bez przykrycia gotujemy 15 minut na wolnym ogniu. W tym czasie przygotowujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu; pozostawiamy trochę wody z gotowania makaronu.
3. Ciepły jeszcze makaron wrzucamy do ragu, dokładnie mieszamy. W razie potrzemy dodajemy odrobinę wody z gotowania makaronu. Przekładamy na głębokie talerze, obficie posypujemy parmezanem i podajemy. Smacznego! :)
Przepis pochodzi z magazynu 'Good Food marzec/kwiecień'
Wygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńpodoba mi się przepis, fajny pomysł na mięso z nóżek kaczych :)
OdpowiedzUsuńO matko jakie pyszności ! :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis
OdpowiedzUsuń