niedziela, 19 kwietnia 2015

Najprostsze wafelki z kolorową galaretką

Dziś przedstawiam przepis na banalne w przygotowaniu wafelki wypełnione masą galaretkową. Ja wybrałam smak truskawkowy i pomarańczowy, ale wybór jest całkowicie dowolny :) Przepis znalazłam na stronie 'Z cukrem pudrem'. Zapraszam do przygotowań!


Składniki na 12 porcji:

5 prostokątnych wafli tortowych
250 g margaryny lub masła
200 g kwaśnej śmietany 18%
2 galaretki w kontrastowych kolorach
1/2 szklanki cukru

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN +chłodzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. W małym garnuszku rozpuszczamy margarynę (lub masło). Dodajemy cukier i podgrzewamy aż do całkowitego rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy śmietanę (powinna być w temperaturze pokojowej), dokładnie mieszamy. Tak przygotowaną masę równomiernie rozdzielamy do dwóch miseczek. Do każdej miseczki wsypujemy galaretkę, mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy na bok, aż masa zgęstnieje do konsystencji budyniu.

2.  Na blacie rozkładamy folię aluminiową. Na niej kładziemy pierwszy wafel perforacją do góry. Smarujemy połową masy w jednym kolorze. Przykrywamy drugim blatem (ponownie perforacją do góry), smarujemy połową masy w drugim kolorze, przykrywamy trzecim blatem... itd :) Obciążamy książką lub deską, puszkami, kartonami z mlekiem. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny. Po dwóch godzinach wafle kroimy na 12 równych prostokątów. Smacznego! :)


Wiosenne słodkości!

2 komentarze:

  1. Smak wafli z galaretką kojarzy mi się z czasami studenckimi :) kiedy to razem z moimi współlokatorkami starałyśmy się zrobić coś z niczego. Proste a zarazem pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  2. czy galaretka stężeje ,jezeli rozpuścimy w śmietanie o temperaturze pokojowej ?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: