Pyszne, mięciutkie i aromatyczne ciasto marchewkowe, posypane wiórkami kokosowymi i ozdobione owocami miechunki. Przepis pochodzi z książki "Moja mała francuska kuchnia" autorstwa Rachel Khoo.
Składniki na tortownicę 19 cm:
160 g masła
200 g cukru brązowego
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1 płaska łyżeczka soli
4 jajka
skórka otarta z 1 pomarańczy
120 ml naturalnego jogurtu
400 g marchewki, startej na grubej tarce
400 g mąki orkiszowej (użyłam pszennej)
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na polewę:
250 ml gęstej śmietany kremówki (użyłam serka mascarpone)
2 łyżki cukru pudru
100 g wiórków kokosowych
Dodatkowo:
owoce miechunki do ozdoby
CZAS PRZYGOTOWANIA: 115 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
1. W misie miksera umieszczamy cukier i masło. Ucieramy tak długo, aż powstanie jednolita gładka masa. Następnie wbijamy po 1 jajku, za każdym razem dokładnie miksując. Dodajemy przyprawy, sól i jogurt naturalny. Zmniejszamy obroty do minimum i powoli dodajemy marchewkę i skórkę pomarańczy. Miksujemy jeszcze przez chwilę. W osobnej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia. Suche składniki łączymy z mokrymi, dokładnie mieszamy łyżką.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Spód formy o średnicy 19 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki dokładnie smarujemy masłem. Do formy przekładamy marchewkową masę, wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 1-1,5 h do tzw. "suchego patyczka". Wyciągamy, przez pół godziny studzimy w formie, następnie formę ściągamy, a ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
3. Z wystudzonego ciasta ucinamy górną nierówną część, przekładamy na paterę. Śmietanę (lub mascarpone) dokładnie mieszamy z cukrem pudrem. Tak przygotowaną masę wykładamy na wierzch i boki ciasta, a następnie całość dokładnie posypujemy wiórkami kokosowymi. Dekorujemy owocami miechunki. Smacznego! :)
śliczna prezentacja :)
OdpowiedzUsuńWygląda niebiańsko! :) Do tego jest wieczór i jestem głodna! Wszystko przemawia za Twoim ciastem.
OdpowiedzUsuńbajkowy!
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje smaki :)
OdpowiedzUsuńCiasto marchewkowe samo w sobie jest bardzo smaczne, jestem fanką tego typu wypieków. W połączeniu z kokosem.. To musi być petarda! Poza tym Twoje ciasto je się wzrokiem, bardzo miło się patrzy :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam marchewkowe. Pięknie wygląda :)
OdpowiedzUsuńWow prezentuje się świetnie ! Musi smakować wspaniale :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam ciasto marchewkowe :) Twoje pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńWygląda doskonale! Ciasta marchewkowe rządzą :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam to ciasto.Jesli ktos lubi niebanalne smaki to polecam,u mnie zagoscilo na stale
OdpowiedzUsuń