środa, 15 kwietnia 2015

Ciasto marchewkowo-kokosowe

Pyszne, mięciutkie i aromatyczne ciasto marchewkowe, posypane wiórkami kokosowymi i ozdobione owocami miechunki. Przepis pochodzi z książki "Moja mała francuska kuchnia" autorstwa Rachel Khoo.


Składniki na tortownicę 19 cm:

160 g masła
200 g cukru brązowego
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
1 płaska łyżeczka soli
4 jajka
skórka otarta z 1 pomarańczy
120 ml naturalnego jogurtu
400 g marchewki, startej na grubej tarce
400 g mąki orkiszowej (użyłam pszennej)
4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na polewę:

250 ml gęstej śmietany kremówki (użyłam serka mascarpone)
2 łyżki cukru pudru
100 g wiórków kokosowych

Dodatkowo:

owoce miechunki do ozdoby

CZAS PRZYGOTOWANIA: 115 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. W misie miksera umieszczamy cukier i masło. Ucieramy tak długo, aż powstanie jednolita gładka masa. Następnie wbijamy po 1 jajku, za każdym razem dokładnie miksując. Dodajemy przyprawy, sól i jogurt naturalny. Zmniejszamy obroty do minimum i powoli dodajemy marchewkę i skórkę pomarańczy. Miksujemy jeszcze przez chwilę. W osobnej misce łączymy mąkę z proszkiem do pieczenia. Suche składniki łączymy z mokrymi, dokładnie mieszamy łyżką.

2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Spód formy o średnicy 19 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki dokładnie smarujemy masłem. Do formy przekładamy marchewkową masę, wyrównujemy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 1-1,5 h do tzw. "suchego patyczka". Wyciągamy, przez pół godziny studzimy w formie, następnie formę ściągamy, a ciasto odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

3. Z wystudzonego ciasta ucinamy górną nierówną część, przekładamy na paterę. Śmietanę (lub mascarpone) dokładnie mieszamy z cukrem pudrem. Tak przygotowaną masę wykładamy na wierzch i boki ciasta, a następnie całość dokładnie posypujemy wiórkami kokosowymi. Dekorujemy owocami miechunki. Smacznego! :)




Wiosenne słodkości!

10 komentarzy:

  1. Wygląda niebiańsko! :) Do tego jest wieczór i jestem głodna! Wszystko przemawia za Twoim ciastem.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto marchewkowe samo w sobie jest bardzo smaczne, jestem fanką tego typu wypieków. W połączeniu z kokosem.. To musi być petarda! Poza tym Twoje ciasto je się wzrokiem, bardzo miło się patrzy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam marchewkowe. Pięknie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wow prezentuje się świetnie ! Musi smakować wspaniale :)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam ciasto marchewkowe :) Twoje pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda doskonale! Ciasta marchewkowe rządzą :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam to ciasto.Jesli ktos lubi niebanalne smaki to polecam,u mnie zagoscilo na stale

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: