Pyszna, gęsta, bardzo pożywna i kwaśna zupa z kapustą kiszoną, ziemniakami i wędzonym boczkiem :) Przepis pochodzi z magazynu 'Moje Gotowanie'. Zapraszam do przygotowań!
Składniki dla 6 osób:
1 ubita szklanka kapusty kiszonej
1/2 szklanki soku z kapusty
200 g wędzonego boczku
4-5 ziemniaków
1 marchewka
1 mała cebula
1 łyżeczka mąki
3 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
sól gruboziarnista
pieprz świeżo mielony
maggi do smaku
CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, marchewkę ucieramy na tarce o dużych oczkach, cebulę i kapustę drobno siekamy, boczek kroimy w kostkę lub paski.
2. Do garnka wlewamy litr wody. Dodajemy ziele angielskie, liść laurowy i dużą szczyptę soli. Doprowadzamy do wrzenia, wrzucamy ziemniaki i marchewkę, gotujemy do miękkości. Dodajemy sok z kapusty i kapustę, zmniejszamy ogień i gotujemy dalej pod przykryciem.
3. W czasie, gdy nasza kapusta już się gotuje, na rozgrzaną patelnię wrzucamy boczek i wytapiamy tłuszcz. Dodajemy cebulkę i łyżkę mąki - smażymy, aż mąka i cebulka zarumienią się. Dodajemy do zupy, zwiększamy ogień do średniego i gotujemy pod przykryciem do miękkości kapusty. Na koniec doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i maggi. Gotowe! :)
A ja po usmażeniu boczku wrzucam na patelnię z tłuszczykiem po boczku kapustę kiszoną i smażę ją aż zmięknie i pochłonie ten tłuszczyk po wędzonym boczku.
OdpowiedzUsuńZamiast zasmażki daję 2 garście pęczaku.
OdpowiedzUsuń