Ziemniaczane kuleczki idealne jako dodatek do obiadu zamiast frytek lub klasycznych ziemniaków :) Można również podawać jako osobne danie z kefirem lub sosem czosnkowym. Zapraszam do smażenia!
Składniki dla 3-4 osób:
600 g ziemniaków
1 łyżka masła
4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
1 jajko
sól, pieprz, oregano
Dodatkowo:
jajko do obtaczania
bułka tarta do obtaczania
olej do smażenia
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN +studzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Ziemniaki obieramy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy, ustawiamy z powrotem na palniku i odparowujemy ewentualną wodę. Zdejmujemy z ognia, ugniatamy na puree z łyżką masła. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
2. Do ziemniaków dodajemy mąkę, jajko, pieprz, oregano i w razie potrzeby sól. Zagniatamy na jednolitą masę.
3. W jednym talerzu lekko rozbełtujemy jajko, w drugim wysypujemy bułkę tartą. Z ziemniaczanej masy formujemy małe kuleczki odrobinę mniejsze od orzecha włoskiego, obtaczamy w jajku a następnie w bułce.
4. W garnku rozgrzewamy tyle oleju, żeby całkowicie zakrył nasze kulki. Kulki smażymy partiami przez kilka minut, aż na ich powierzchni wytworzy się złota chrupiąca skorupka. Gotowe! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska