wtorek, 3 marca 2015

Stripsy a'la KFC

Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku polędwiczki drobiowe w kukurydzianej panierce :)



Składniki dla 3-4 osób:

3 piersi z kurczaka
1 jajko
4 łyżki mleka
2 płaskie łyżki mąki
1/2 łyżeczki papryki ostrej
1 łyżeczka papryki słodkiej
sól, pieprz
olej do głębokiego smażenia

Panierka:

2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku

CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Piersi z kurczaka myjemy i osuszamy. Każdą pierś kroimy wzdłuż na cienkie, szerokie kotleciki (równolegle do stołu, powinny wyjść ok. 3 kotleciki z jednej piersi). Kotleciki nacieramy solą, pieprzem, papryką ostrą i słodką i wstawiamy do lodówki na minimum godzinę.

2. W szklance łączymy jajko, mąkę i mleko, dokładnie mieszamy. Kurczaka zanurzamy w jajecznej masie. W głębokim talerzu łączymy wszystkie składniki na panierkę. Każdy kawałek kurczaka dokładnie w niej obtaczamy, a następnie smażymy partiami na głębokim tłuszczu przez kilka minut (około 5). Podajemy z ketchupem lub sosem czosnkowym. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...