Składniki na spód:
500 g ugotowanych i ugniecionych ziemniaków
100 g mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka lnu mielonego+4 łyżeczki wody
1/2 łyżeczki curry
szczypta soli
szczypta pieprzu
Składniki na mięsne nadzienie:
500 g karkówki
4 łyżki oleju
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka słodkiej papryki
szczypta majeranku
1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
szczypta soli
Dodatkowo:
150 ml passaty pomidorowej
1 duża cebula, pokrojona w piórka
1/2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki bazylii
2 łyżki tartego parmezanu
CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN
CZAS MARYNOWANIA: 120 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
1. Zaczynamy od mięsnego nadzienia: karkówkę kroimy na kotlety, nacieramy solą, paprykami, majerankiem i granulowanym czosnkiem. polewamy olejem i odstawiamy na bok na 2 godziny. Po tym czasie karkówkę smażymy na patelni grillowej. Mniej więcej w połowie smażenia zlewamy tłuszcz i odstawiamy na bok. Usmażone kotlety przekładamy na talerz; gdy lekko przestygną, kroimy w cienkie plasterki.
2. Na patelnię ze smażenia mięsa wlewamy odłożony tłuszcz, wrzucamy cebulę i smażymy do miękkości. Dodajemy passatę pomidorową, doprawiamy oregano i bazylią, dusimy jeszcze 3-4 minuty.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni razem z blaszką na której będziemy piec. Len zalewamy wodą i odstawiamy na 2 minuty do napęcznienia. Wszystkie składniki na spód zagniatamy na jednolite ciasto. Przekładamy na kawałek papieru do pieczenia i rozwałkowujemy na placek o grubości ok 4 mm. Wkładamy do piekarnika na 25-30 minut do zarumienienia. Na spód wykładamy cebulkę, następnie pokrojoną w plastry karkówkę, całość posypujemy tartym parmezanem. Pieczemy jeszcze ok. 10 minut. Gotowe! :)
świetny pomysł na innowacyjną pizzę. pychota!
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł... zapisuję w swoim notesie...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)