środa, 18 marca 2015

PRL od kuchni: Zraziki ze schabu

Tak mnie dzisiaj naszło na polską kuchnię :) Przedstawiam Wam przepis na zraziki ze schabu nadziane ogórkiem kiszonym, cebulą i boczkiem. Przepis znalazłam na stronie mojegotowanie.pl Zapraszam do przygotowań!


Składniki na 8 zrazików (4 porcje):

8 kotletów schabowych
8 plastrów boczku
16 plastrów ogórka kiszonego
8 plastrów cebuli
3-4 łyżki oleju
4 ziarna ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 kostki rosołowe (wołowa i drobiowa)
przyprawa do wieprzowiny
sól, pieprz

CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Kotlety cienko rozbijamy. Z jednej strony doprawiamy je przyprawą do wieprzowiny, z drugiej solą i pieprzem. Na stronę posypaną solą i pieprzem układamy po 2 plastry ogórka, 1 plaster cebuli i 1 plaster boczku. Zawijamy ściśle i sczepiamy wykałaczkami.

2. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej - garnek powinien pomieścić wszystkie roladki w jednej linii. Zraziki smażymy na brązowo z obu stron (możemy je usmażyć w dwóch partiach), następnie układamy je ściśle jeden obok drugiego, zalewamy wodą do wysokości zrazików, doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy szumowiny. Zmniejszamy ogień, dodajemy kostki rosołowe, liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy pod przykryciem 30 minut, a następnie bez przykrycia 30 minut.

3. Zraziki wyławiamy, a sos redukujemy - ustawiamy ogień na najwyższy poziom i wygotowujemy do pożądanej konsystencji (ok. 20 minut). Wkładamy zraziki do sosu, podgrzewamy jeszcze chwilę i podajemy. Najlepiej smakują z kluskami śląskimi. Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: