środa, 18 marca 2015

Wieprzowina "szarpana" (pulled pork)

Kolejna mięsna propozycja na dziś :) Drobno poszarpane mięso wieprzowe jest dosłownie przesiąknięte przyprawami, a to za sprawą 24-godzinnego marynowania i dłuuugiego pieczenia. Przepis znalazłam na stronie 'Smak mojego domu'. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, jednak wymaga cierpliwości ;) Najlepiej smakuje z pieczywem lub puree ziemniaczanym. Zapraszam do pieczenia! 


Składniki:

1 1/2 kg łopatki wieprzowej dobrej jakości
4 łyżki oleju
3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 1/4 łyżki soli
3 łyżki papryki słodkiej
2 łyżeczki papryki ostrej

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 H
CZAS MARYNOWANIA: 24 H
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. W szklance łączymy olej, czosnek, sól, paprykę słodką i ostrą. Taką mieszanką bardzo dokładnie nacieramy mięso. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i owijamy szczelnie folią aluminiową kilkakrotnie błyszczącą stroną do środka. W tym momencie żegnamy się z mięskiem, bo nie zobaczymy bo już aż do obiadu/kolacji dzień później ;) Wkładamy do lodówki na 24 godziny.

2. Mięso wyciągamy z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Jeszcze raz sprawdzamy, czy jest szczelnie zawinięte. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i pieczemy 10 godzin (tak, 10 :))

3. Mięso wyjmujemy z piekarnika, ostrożnie zdejmujemy folię i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mięso delikatnie wyciągamy na talerz i rwiemy widelcem na małe kawałki. Podajemy w formie obiadu z ziemniakami lub na kanapkach. Smacznego! :)


2 komentarze:

  1. akurat wczoraj wieczorem myślałam o tym mięsie bo widziałam w jakimś programie na BBC a tu proszę akurat u Cb na nie się natknęłam! Muszę powiedzieć, że masz piękne zdjęcia i już znalazłam wiele przepisów któe chcę wypróbować. :) Zostanę tu na dłużej, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam. Rozumiem że naczynie żaroodporne owijamy folią..?

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: