Kolejna mięsna propozycja na dziś :) Drobno poszarpane mięso wieprzowe jest dosłownie przesiąknięte przyprawami, a to za sprawą 24-godzinnego marynowania i dłuuugiego pieczenia. Przepis znalazłam na stronie 'Smak mojego domu'. Danie jest bardzo łatwe w przygotowaniu, jednak wymaga cierpliwości ;) Najlepiej smakuje z pieczywem lub puree ziemniaczanym. Zapraszam do pieczenia!
Składniki:
1 1/2 kg łopatki wieprzowej dobrej jakości
4 łyżki oleju
3 duże ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
1 1/4 łyżki soli
3 łyżki papryki słodkiej
2 łyżeczki papryki ostrej
CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 H
CZAS MARYNOWANIA: 24 H
CZAS MARYNOWANIA: 24 H
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Mięso myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. W szklance łączymy olej, czosnek, sól, paprykę słodką i ostrą. Taką mieszanką bardzo dokładnie nacieramy mięso. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i owijamy szczelnie folią aluminiową kilkakrotnie błyszczącą stroną do środka. W tym momencie żegnamy się z mięskiem, bo nie zobaczymy bo już aż do obiadu/kolacji dzień później ;) Wkładamy do lodówki na 24 godziny.
2. Mięso wyciągamy z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Jeszcze raz sprawdzamy, czy jest szczelnie zawinięte. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 120 stopni i pieczemy 10 godzin (tak, 10 :))
3. Mięso wyjmujemy z piekarnika, ostrożnie zdejmujemy folię i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie mięso delikatnie wyciągamy na talerz i rwiemy widelcem na małe kawałki. Podajemy w formie obiadu z ziemniakami lub na kanapkach. Smacznego! :)
akurat wczoraj wieczorem myślałam o tym mięsie bo widziałam w jakimś programie na BBC a tu proszę akurat u Cb na nie się natknęłam! Muszę powiedzieć, że masz piękne zdjęcia i już znalazłam wiele przepisów któe chcę wypróbować. :) Zostanę tu na dłużej, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWitam. Rozumiem że naczynie żaroodporne owijamy folią..?
OdpowiedzUsuń