Dzisiaj bezmięsna propozycja prosto z Indii :) Ziemniaczano-twarogowe kuleczki w gęstym sosie pomidorowym z mnóstwem przypraw <3 Przepis znalazłam na stronie Everyday Flavours. Z przygotowanych składników wyjdzie około 21 kuleczek, czyli na 3 porcje po 7 kuleczek :) Zapraszam do gotowania!
Składniki na sos:
2 łyżki oleju
1 cebula, drobno posiekana
3 ząbki czosnku, drobno posiekane
1 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego
1 łyżeczka kurkumy
garść orzechów nerkowca, posiekanych z grubsza
2 łyżki świeżo startego imbiru
1/2 łyżeczki płatków chilli
1 łyżeczka przyprawy garam masala
1/3 szklanki wody
500 g passaty pomidorowej
1/2 szklanki śmietanki 30%
garść posiekanej natki pietruszki
szczypta soli
szczypta cukru
Składniki na kofty:
puree z 6 średnich ziemniaków
200 g sera typu capri
2 łyżki mąki + do obtoczenia
1 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
szczypta soli
olej do smażenia (ok. 0,5 l)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej.Wrzucamy cebulę i imbir, smażymy 2 minuty. Zmniejszamy ogień, dodajemy czosnek, chilli, garam masala, kurkumę, orzechy, kmin rzymski. Smażymy aż do miękkości (około 7 minut). Przekładamy do blendera, dodajemy passatę i wodę. Blendujemy na w miarę gładki sos. Przelewamy z powrotem do garnka, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut. Doprawiamy solą i cukrem, dodajemy śmietankę, mieszamy i odstawiamy na bok.
2. W misce łączymy puree, ser, kmin rzymski, szczyptę soli i 2 łyżki mąki. Zagniatamy na jednolite ciasto. Z ciasta formujemy kuleczki mniejsze od orzecha włoskiego (mi wyszło 21 kuleczek), każdą obtaczamy w odrobinie mąki. W garnku rozgrzewamy olej do ok. 160 stopni. Kuleczki smażymy partiami, odsączamy na ręczniku papierowym.
3. Na 3 talerze wykładamy sos, na sosie układamy kofty (u mnie wyszło po 7 na osobę). Podajemy ciepłe. Smacznego! :)
apetyczne;
OdpowiedzUsuń