Składniki:
1 1/2 szklanki mąki
100 g miękkiego masła
250 g sera ricotta
100 g marcepanu
1/2 szklanki brązowego cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
szczypta soli
1/2 łyżeczki aromatu waniliowego
Polewa (opcjonalnie):
90 g śmietanki 30%
90 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
1. Masło ucieramy razem z cukrem na puszystą masę. Dodajemy ricottę, jajka, aromat waniliowy i drobno pokruszony marcepan, cały czas ucierając. W drugiej misce łączymy mąkę, sól i proszek do pieczenia. Przesypujemy do serowej masy i krótko miksujemy jedynie do połączenia składników.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę do babki natłuszczamy i posypujemy bułką tartą, mąką lub kaszą manną. Do formy wlewamy przygotowane ciasto. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 50 minut. Pozostawiamy do ostygnięcia w formie.
3. W małym garnuszku podgrzewamy śmietankę. Gdy będzie gorąca, zdejmujemy z ognia, wrzucamy pokruszoną czekoladę i mieszamy, aż do połączenia składników. Polewamy ostygniętą babkę i odstawiamy do zastygnięcia. Całość możemy ozdobić posiekanymi migdałami. Gotowe! :)
O mniam, wygląda naprawdę kusząco :)
OdpowiedzUsuń
OdpowiedzUsuńDałam wszystko jak w przepisie niestety wyszedł zakalec :(
Przykro mi to słyszeć, nie wiem co mogło pójść nie tak :(
UsuńMoja babka wyszla na 4cm :( jaka powinna Byc srednica formy? Ja Mam 26 moze zbyt duza...
UsuńBabka wyszla na 4 cm :( tez zrobilam jak w przepisie... A jaka srednice powinna miec forma? Moja ma 26, moze zbyt duza...
OdpowiedzUsuń