Składniki na spód:
185 g mąki pszennej
60 g mąki orzechowej (lub drobniutko posiekanych migdałów)
180 g masła lub margaryny (użyłam margaryny)
2 żółtka ugotowane na twardo
1 żółtko surowe
70 g cukru pudru
szczypta soli
skórka z 1/4 cytryny
Składniki na nadzienie:
100 g czekolady mlecznej
80 g czekolady białej
50 g czekolady gorzkiej
ulubione orzechy i bakalie
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN
CZAS CHŁODZENIA: 3 H
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Masło/margarynę ucieramy przy pomocy miksera kuchennego aż zacznie się pienić. Dodajemy cukier puder, żółtka i skórkę z cytryny. Dodajemy obie mąki i szczyptę soli, zagniatamy na jednolite ciasto. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 2 godziny.
2. Ciasto wyjmujemy z lodówki. Około 3/4 ciasta rozwałkowujemy na papierze do pieczenia na kwadrat o grubości około 5 mm. Z reszty ciasta przygotowujemy wałeczki: 4 wałeczki na krawędzie mazurka i 4 na kratkę (jak na zdjęciu). Przyklejamy wałeczki, ciasto nakłuwamy gęsto widelcem. Wkładamy do lodówki na czas rozgrzewania piekarnika.
3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Mazurek pieczemy do lekkiego zarumienienia- około 18-20 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
4. Na garnku z gotującą się wodą ustawiamy miskę i rozpuszczamy w niej białą czekoladę. Rozpuszczoną czekoladę delikatnie nakładamy na 3 kwadraty. Dekorujemy bakaliami (u mnie żurawina). Do miski wrzucamy teraz czekoladę mleczną, rozpuszczamy tak jak białą. Dekorujemy 4 kwadraty sąsiadujące z białymi, ozdabiamy bakaliami (u mnie suszone morele). Na koniec rozpuszczamy gorzką czekoladę, dekorujemy 2 ostatnie kwadraciki, ozdabiamy np. orzechami nerkowca. Całość wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Wyciągamy z lodówki jakieś 30 minut przed podaniem, aby czekolada trochę "odtajała". Smacznego! :)
Uwagi: Zanim nałożymy czekoladę, możemy na każdy kwadracik nałożyć po łyżeczce powideł i dokładnie rozsmarować :)
bardzo mi się podoba Twoja wersja mazurka - wygląda jak pudełko czekoladek!
OdpowiedzUsuńUroczy. Świetny pomysł z tym podziałem, dla każdego coś pysznego :)
OdpowiedzUsuń