Składniki dla 3 osób:
600 g karkówki wieprzowej, pokrojonej w kostkę
1 łyżka oleju
300 ml mleka kokosowego
1-2 łyżki sosu sojowego (użyłam ciemnego)
1 duży ząbek czosnku, drobno posiekany
sok z 1/4 cytryny
Mieszanka przypraw:
1/2 łyżeczki suszonego imbiru
1 łyżeczka papryki ostrej
1/2 łyżeczki kurkumy
Składniki na karmel:
2 łyżki cukru
1 łyżka wody
Do podania:
ryż basmati
fasolka cukrowa lub groszek
CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
1. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy karkówkę i przesmażamy ze wszystkich stron na brązowy kolor. Dodajemy czosnek i mieszankę przypraw, smażymy jeszcze pół minuty. Wlewamy mleko kokosowe i sos sojowy, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez godzinę.
2. Na kilka minut przed upływem godziny zaczynamy robić karmel. Do drugiego garnka wsypujemy cukier, zalewamy łyżką wody i bez mieszania gotujemy, aż karmel stanie się złoty. Tutaj należy uważać, żeby nie spalić karmelu, bo stanie się gorzki.
3. Do garnka z karmelem przekładamy wieprzowinę wraz z sosem. Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień. Dusimy 30-40 minut bez przykrycia, aż całe mleczko kokosowe wyparuje, a mięsko zacznie smażyć się we własnym tłuszczu. Na 3 minuty przed końcem doprawiamy sokiem z cytryny. Podajemy z ryżem i fasolką cukrową lub groszkiem. Smacznego! :)
Przepis inspirowany potrawą ze strony Escapade Gourmande
świetny przepis :) zdjecie cudne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) :)
UsuńUwielbiam takie połączenia smaków. Nie często jem mięso, ale chyba skuszę się wypróbować ten przepis ;)
OdpowiedzUsuń