poniedziałek, 16 lutego 2015

Babeczki brownies/ kandydatka na Miss Babeczki 2015

Pyszne, mięciutkie w środku i chrupiące z zewnątrz brownies. Cały proces przygotowań trwa maksymalnie 30 minut. Zapraszam do pieczenia!


Składniki na 12 brownies:

100 g masła (pół kostki)
1 tabliczka gorzkiej czekolady 
(może być słodzona stewią, do kupienia na działach ze zdrową żywnością)
1 szklanka cukru lub ksylitolu
3 jajka
1 czubata łyżka ciemnego kakao
2/3 szklanki mąki tortowej
szczypta soli

CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Do miski przesiewamy mąkę i kakao, dodajemy sól, mieszamy i odstawiamy na bok. W małym garnuszku rozpuszczamy masło. Gdy będzie już całkiem płynne, zdejmujemy z ognia, wrzucamy podzieloną na kostki czekoladę i mieszamy aż do uzyskania jednolitej czekoladowej masy.

2. Jajka wraz z cukrem lub ksylitolem ubijamy na wysokich obrotach, aż masa uzyska jasny kolor. Cały czas miksując, wlewamy powoli czekoladę. Gdy uzyskamy jednolitą masę, wyłączamy mikser. Czekoladową masę przekładamy do miski z mąką i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką TYLKO do połączenia składników - im dłużej będziemy mieszać, tym twardsze będzie ciasto po upieczeniu (ot, cały sekret mięciutkich babeczek ;))

3. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 20 minut. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia lub podajemy na wpół ciepłe z gałką lodów waniliowych :) Smacznego! :)


Miss Babeczki 2015

6 komentarzy:

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: