niedziela, 15 lutego 2015

Kawowe lody z kawałkami bezy

Podobno lody w zimie hartują organizm :) Na dodatek nie ma nic lepszego niż te zrobione w domu. W związku z tym zapraszam na pyszne, kremowe lody o smaku kawy z delikatnymi kawałkami bezy, które rozpływają się w ustach. Muszę szczerze przyznać, że nigdy nie jadłam smaczniejszych! Przepis znalazłam na stronie Retro Fusion. Zapraszam do przygotowań!


Składniki na jedną keksówkę (4-5 porcji):

4 żółtka
50 g cukru
50 ml mleka
50 ml wrzątku
1 łyżka kawy rozpuszczalnej
250 ml śmietanki 30% lub 36%
2 łyżki cukru pudru

Składniki na beziki (można zastąpić kupnymi):

1 białko
50 g cukru

CZAS PRZYGOTOWANIA: 80 MIN
CZAS MROŻENIA: 8 H
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Zaczniemy od przygotowania bezików. Białko ubijamy na sztywną pianę, a następnie stopniowo łyżka po łyżce dodajemy cukier. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia robimy 'kleksy' z białek. Pieczemy 60 minut w 90 stopniach Celsjusza, wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia.

2. Na 20 minut przed końcem pieczenia bezików, zaczynamy przygotowywać lody. Kawę rozpuszczamy we wrzątku, dodajemy mleko i mieszamy. Żółtka ucieramy z cukrem na jasną, kremową masę. Wlewamy kawę.

3. Miskę z żółtkami i kawą stawiamy na garnku z gotującą się wodą. Cały czas ubijając, podgrzewamy masę, aż będzie gorąca (uważamy żeby nie zagotować) i pozostanie praktycznie sama piana. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia.

4. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania, wlewamy powoli naszą kawową masę. Miksujemy do połączenia składników. Dodajemy pokruszone beziki i delikatnie mieszamy.

5.Keksówkę wykładamy folią spożywczą (możemy zastąpić plastikowym pojemnikiem odpornym na niskie temperatury). Przelewamy do niej lodową masę i wstawiamy do zamrażarki. Pozostawiamy na co najmniej 8 godzin. Przez pierwsze dwie godziny co pół godziny masę należy delikatnie przemieszać, żeby się nie rozwarstwiła. Smacznego! :)



5 komentarzy:

  1. O mniam *.* Toż to lody ideał!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, są przepyszne <3 Wyjęłam je z zamrażarki dzisiaj rano i już prawie nic nie zostało :D

      Usuń
  2. otak idealne lody :) zgadzam sie z komentarzem wyżej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. ojej, kawowe.. i to z bezami. cudne ;)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...