Przepis mojego Ukochanego na makaron Penne Carbonara :)
Składniki dla dwóch osób:
200 g śmietany 36%
200 g boczku pokrojonego w kostkę
300 g makaronu
1 cebula, drobno posiekana
1 ząbek czosnku, drobno posiekany
2 żółtka, roztrzepane
sól, pieprz
parmezan do posypania
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
Przygotowanie: Makaron gotujemy al dente wg. instrukcji na opakowaniu. Na suchej patelni podsmażamy boczek. Gdy się zarumieni, dodajemy cebulę i czosnek. Smażymy do zeszklenia. Wlewamy śmietanę, gotujemy, mieszając, przez około 5 minut. Dodajemy roztrzepane żółtka, doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy jeszcze ciepły makaron. Przesmażamy cały czas mieszając, aż sos zgęstnieje, a makaron będzie nim oblepiony. Przekładamy na głębokie talerze i posypujemy tartym parmezanem. Podajemy od razu. Smacznego! :)
Carbonarka palce lizać :) U mnie też się ostatnio pojawiła. Też robię wersję niewłoską i baaardzo ją lubię :)
OdpowiedzUsuńTo jest moja ulubiona wersja :) We włoskich knajpach zawsze coś tam mi nie pasuje w tej carbonarze, a taką domową to mogę jeść co drugi dzień ;)
Usuń