sobota, 14 lutego 2015

Bezowy torcik 'Red Velvet'

Jako że zostało mi trochę piany z przygotowań serduszek bezowych, postanowiłam 'dobić' jeszcze jedno białko i przygotować taki oto bezowy torcik :) Jako nadzienia użyłam ubitej czekoladowej śmietanki 30%, która sprawdziła się idealnie :) Zapraszam do pieczenia!


Składniki:

2 białka, prosto z lodówki
szczypta soli
1/2 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki octu z białego wina
czerwony barwnik

Dodatkowo:

czekoladowa śmietanka 30% (200-300 ml)

CZAS PRZYGOTOWANIA: 100 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, a następnie stopniowo dodajemy cukier, cały czas ubijając. Na koniec dodajemy mąkę, ocet i barwnik. Miksujemy tylko do połączenia składników.

2. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy pianę z białek, tworząc 2 okręgi o średnicy 15 cm, lub 3 okręgi o średnicy 10 cm. Wkładamy do piekarnika, od razu zmniejszamy temperaturę do 90 stopni i 'suszymy' bezę przez 50 minut. Studzimy 30 minut w uchylonym piekarniku a następnie wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Beza powinna być w środku mięciutka a z zewnątrz chrupiąca.

3. Czekoladową śmietankę ubijamy na sztywno. Przekładamy nią bezowe blaty. Na wierzchu rozmazujemy jeszcze łyżkę śmietanki i posypujemy okruszkami, które zostały na papierze do pieczenia. Smacznego! :)

UWAGI: Barwniki spożywcze naprawdę mocno farbują ręce, ścierki, blaty, zlewy i w zasadzie wszystko z czym mają styczność, zwłaszcza te w proszku. Pod miskę podłóżcie sobie kawałek ręcznika papierowego, a na ręce włóżcie rękawiczki jednorazowe (ja tego nie zrobiłam i wyglądam, jakbym kogoś zamordowała gołymi rękami... :) )


Przepis bierze udział w akcji:
Karnawałowe Słodkości!zBLOGowani.pl

6 komentarzy:

  1. Mniam! Wygląda rewelacyjnie. Kiedyś muszę się zabrać za torcik bezowy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda wspaniale. I ten kolor...
    Pozdrawiam

    Zapraszam do mnie

    OdpowiedzUsuń
  3. Ślicznie wygląda taki różowiutki :)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...