Bardzo ciekawy pomysł na wykorzystanie nadmiaru mięsa wieprzowego. Kluczem jest dobrej jakości mięso, najlepiej od sprawdzonego dostawcy i nieprzesadzenie z solą :) W procesie przygotowania w słoiczkach wytwarza się galaretka i smalec - im tłustsze mięso, tym więcej smalczyku. Przepis znalazłam na stronie 'Pyszne Jedzonko'. Zapraszam do przygotowań!
Składniki na domową mielonkę ze słoika:
300 g wieprzowego mięsa dobrej jakości
sól, pieprz, majeranek
1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
CZAS PRZYGOTOWANIA: 2 H + studzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Mięso mielimy, doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Należy uważać, żeby nie przesadzić z solą, bo po gotowaniu mięso jest bardziej słone niż surowe. Dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i chwilę wyrabiamy jak ciasto.
2. Małe słoiki i pokrywki wyparzamy, wycieramy do sucha. Wkładamy do nich mięso i dociskamy mocno łyżką. Słoiki stawiamy w garnku, wlewamy zimną wodę do połowy ich wysokości. Stawiamy na palniku i doprowadzamy do wrzenia, następnie zmniejszamy ogień do bardzo małego i gotujemy pod przykryciem przez 1 godzinę. Pozostawiamy do ostygnięcia w garnku.
3. Nazajutrz czynność powtarzamy, czyli znów doprowadzamy wodę do wrzenia, gotujemy godzinę pod przykryciem na małym ogniu i studzimy w garnku. Ostudzone słoiczki wkładamy do lodówki. Gotowe! :)
Uwagi: Jeżeli chcecie, aby mięsko zachowało różowy kolor, należy użyć soli peklowej.
Przepis bierze udział w akcji:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska