Wielki post - czas pokuty, przygotowujący do przeżycia najważniejszych dla chrześcijan Świąt w roku - Świąt Wielkanocnych, które symbolizują śmierć i zmartwychwstanie Pana Jezusa. Trwa od Środy Popielcowej, która w tym roku wypada 18-go lutego, aż do Wielkiej Soboty, czyli 04-04-2015.
Dawniej w czasie postu chleb smarowało się powidłami lub maczano go w oliwie. Podawano śledzie bez śmietany, kawa również była bez śmietany i bez cukru, za to z palonych żołędzi. Piło się herbatę lipową, zamiast deserów podawano mało słodkie ciastka zwane "wiekuistymi", gdyż można je było jeść w pół roku po upieczeniu. Surowo zabronione były jakiekolwiek produkty pochodzenia zwierzęcego (jajka, mleko, sery itp).
Czasy się jednak zmieniły i nikt już nie stosuje tak radykalnych zasad. Często daniem postnym nazywamy pierogi, czy też różnego rodzaju kluseczki, do których niezbędny jest nabiał. Dlatego też 'przymknę oko' na tego typu potrawy
Zachęcam udziału w akcji organizowanej przeze mnie w Mikserze Kulinarnym i do dodawania własnych propozycji na potrawy postne np. na śledziki, pieczone ryby, placki, kluseczki, pierogi, kapusty,kasze, różne ziemniaczane i warzywne wariacje itd, itp. Oczywiście mięsne potrawy i desery nie wchodzą w grę.
Zapraszam do zabawy!
Aby wziąć udział w akcji, wklej kod banerka na swoim blogu pod wpisem i dodaj wpis na stronie akcji 'Wielki Post 2015'. Kod banerka znajdziecie również na stronie akcji.
Dawniej w czasie postu chleb smarowało się powidłami lub maczano go w oliwie. Podawano śledzie bez śmietany, kawa również była bez śmietany i bez cukru, za to z palonych żołędzi. Piło się herbatę lipową, zamiast deserów podawano mało słodkie ciastka zwane "wiekuistymi", gdyż można je było jeść w pół roku po upieczeniu. Surowo zabronione były jakiekolwiek produkty pochodzenia zwierzęcego (jajka, mleko, sery itp).
Czasy się jednak zmieniły i nikt już nie stosuje tak radykalnych zasad. Często daniem postnym nazywamy pierogi, czy też różnego rodzaju kluseczki, do których niezbędny jest nabiał. Dlatego też 'przymknę oko' na tego typu potrawy
Zachęcam udziału w akcji organizowanej przeze mnie w Mikserze Kulinarnym i do dodawania własnych propozycji na potrawy postne np. na śledziki, pieczone ryby, placki, kluseczki, pierogi, kapusty,kasze, różne ziemniaczane i warzywne wariacje itd, itp. Oczywiście mięsne potrawy i desery nie wchodzą w grę.
Zapraszam do zabawy!
Aby wziąć udział w akcji, wklej kod banerka na swoim blogu pod wpisem i dodaj wpis na stronie akcji 'Wielki Post 2015'. Kod banerka znajdziecie również na stronie akcji.
Aby poprawne wkleić kod banerka, przejdź do edycji posta. Poniższy kod HTML wklejamy w trybie pracy HTML edytora (ikonka HTML w lewym górnym rogu, obok napisu "Nowy Post"). Kod wklejamy na samym dole i zapisujemy.
Ciekawa akcja :). Dodam, że WP rozpoczyna się Popielcem, ale kończy w Niedzielę Palmową. Okres od poniedziałku do Wielkiej Niedzieli to Wielki Tydzień.
OdpowiedzUsuńA wielki tydzień nie jest dalej postem? Bo właśnie nigdzie nie mogłam znaleźć dokładnych informacji na ten temat. Na niektórych forach wyczytałam, że WP trwa do Wielkiej Niedzieli włącznie
UsuńNie jestem specjalistką, ale wydaje się, że wejście Jezusa do Jerozolimy kończyło 40 dni postu na pustyni.
Usuń