Ciekawe wykorzystanie cukinii oraz kalafiora. Potrawa jest lekka i delikatna, a dodatkowo bezglutenowa i bardzo szybka w przygotowaniu. Kurczaka można zastąpić krewetkami.
Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony The Healthy Foodie. Zapraszam do gotowania!
Składniki na dwie porcje:
300 g kalafiora, drobno posiekanego
200 ml mleka kokosowego (1/2 puszki)
1/3 szklanki wody
150 g pieczarek, pokrojonych w plastry
1 łyżka oliwy
1 mała cebula, drobno posiekana
1 pierś z kurczaka, pokrojona w małą kostkę (można zastąpić krewetkami)
sok z 1/2 limonki
1/2 łyżeczki soli morskiej
1/2 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
1 łyżeczka przyprawy garam masala (można zastąpić 1/2 łyżeczki curry)
szczypta ostrej papryki (opcjonalnie)
garść świeżej posiekanej kolendry + kilka listków do dekoracji
1 duża cukinia, pokrojona w nitki (bez pestek)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Kalafior, mleko kokosowe i wodę umieszczamy w garnku. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień do średniego i gotujemy do miękkości kalafiora około 7 minut. Następnie blendujemy na gładki krem.
2. W między czasie na suchą patelnię wrzucamy pieczarki. Przesmażamy, dodajemy łyżkę oliwy, wrzucamy cebulę, garam masala, ostrą paprykę, sól i pieprz, smażymy 4 minuty do miękkości cebuli.
3. Do garnka z kremem kalafiorowym wkładamy pieczarki, sok z połowy limonki i kurczaka. Gotujemy na średnim ogniu, aż kurczak będzie gotowy (5-7 minut). Na minutę przed końcem dodajemy kolendrę i mieszamy.
4. Na dwa głębokie talerze wykładamy "makaron" z cukinii, nakładamy sos i dekorujemy listkami kolendry. Smacznego! :)
Przepis bierze udział w akcji:
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie, http://juliet-monroe.blogspot.com/KLIK :))
ciekawa propozycja :)
OdpowiedzUsuńTen sos do mnie przemawia :)
OdpowiedzUsuń