Ciasto na tę pizzę jest rewelacyjne - puszyste, mięciutkie (tłuściutkie niestety) i smakuje IDENTYCZNIE jak to z Pizzy Hut. Przepis znalazłam na stronie CD kitchen. Przygotowałam ją na blaszce o wymiarach 25x45 cm, ale można ją zastąpić tortownicami (3x22cm). Jedną część pizzy zrobiłam z salami, a drugą z gorgonzolą i ananasem. Zapraszam do pieczenia!
Składniki na spód pizzy:
1 1/3 szklanki ciepłej (NIE gorącej!) wody
1/4 szklanki odtłuszczonego mleka w proszku
1/2 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
1 opakowanie drożdży instant
4 szklanki mąki
1/3 szklanki oleju + 2 łyżki
Składniki na sos:
3/4 szklanki pasaty pomidorowej
1 łyżeczka oregano
1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
Składniki na wierzch:
2 kulki mozzarelli, utarte na tarce o dużych oczkach
dodatki wg uznania ( u mnie ananas z puszki, salami i gorgonzola)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN
CZAS WYRASTANIA: 90 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
1. Zaczynamy od ciasta. W dużej misce umieszczamy mleko w proszku, sól, cukier i drożdże. Wlewamy wodę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie dodajemy 2 łyżki oleju, a następnie stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy aż do całkowitego połączenia. Ugniatamy przez 10 minut.
2. Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Do blaszki wlewamy 1/3 szklanki oleju, dokładnie rozprowadzamy po dnie i bokach. Ostrożnie przekładamy do niej ciasto, przykrywamy wilgotną ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 h.
3. Wszystkie składniki na sos mieszamy ze sobą i odstawiamy na 1,5 h.
4. Gdy ciasto już urośnie, delikatnie wykładamy na nie sos, zostawiając czystą krawędź na około 1 cm. Posypujemy tartą mozzarellą i dodatkami (ja na jedną część dałam plastry salami, a na drugą kawałki ananasa i gorgonzolę). Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 245 stopni Celsjusza i pieczemy ok. 20 minut - aż ser zacznie bulgotać, a krawędź ładnie się zarumieni. Gotowe! :)
Zapiszę przepis, brat byłby zachwycony taką pizzą :)
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis z mlekiem w proszku, co ono daje w tym cieście??
OdpowiedzUsuńNadaje ciekawego mlecznego posmaku :) polecam wypróbować, my nie znaleźliśmy żadnej różnicy pomiędzy tą pizzą a taką z Pizzy Hut :)
UsuńCzesc.Jestem w szoku,przed chwila zrobilam Pizze z tago przepisu i nie moge uwierzyc ze naprawde ciasto jest jak z Pizzy Hut.Jest superrrrrrr.Dzieki za ten przepis bo naprawde dlugo szukalam .Polecam wszystkim :-))
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę! Pozdrawiam! :)
UsuńUwielbiam pizze z Twojego przepisu!! :)
OdpowiedzUsuńA pieczemy z tym olejem? A jak ja bym chcial na kamieniu?
OdpowiedzUsuńPieczemy z tym olejem :) Nie próbowałam robić jej na kamieniu, ale obawiam się że ta konkretna do tego się nie nadaje. Polecam przepis na prawdziwą włoską pizzę: http://my-culinaryart.blogspot.com/2014/11/prawdziwa-woska-pizza.html
UsuńTakie pytanie co do tego przepisu. Piszesz 1/3 szklanki oleju + 2 łyżki.
OdpowiedzUsuńNastępnie wykorzystujesz te dwie łyżki a nie piszesz co z tą 1/3 szklanki.
Może ja czegoś nie zakumałem
Witam, w punkcie drugim - 1/3 szklanki oleju wlewamy do blaszki :)
Usuń