czwartek, 29 stycznia 2015

Babeczki S'MORES

Deser s'mores pamiętam jeszcze z wakacyjnych obozów. Polega on na przypieczeniu nad ogniskiem pianki marshmallow i umieszczeniu jej pomiędzy dwoma kawałkami krakersa typu graham lub herbatnikami wraz z kostką czekolady, tworząc 'kanapkę' :). Pyszności! Dziś przedstawiam przepis na babeczki mocno czekoladowe (w smaku przypominają brownies - są mięciutkie w środku i chrupkie na wierzchu) z kawałkami herbatników i piankowym wykończeniem. Zapraszam do przygotowań!


Składniki na 12 babeczek:

100 g masła (pół kostki)
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 szklanka cukru
3 jajka
1 czubata łyżka kakao
2/3 szklanki mąki tortowej
szczypta soli
6 herbatników
2 opakowania pianek np. JoJo

CZAS PRZYGOTOWANIA: ok. 40 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Do miski przesiewamy mąkę i kakao, dodajemy sól, mieszamy i odstawiamy na bok. W małym garnuszku rozpuszczamy masło. Gdy będzie już całkiem płynne, zdejmujemy z ognia, wrzucamy podzieloną na kostki czekoladę i mieszamy aż do uzyskania jednolitej czekoladowej masy.

2. Jajka wraz z cukrem ubijamy na wysokich obrotach, aż uzyska jasny kolor. Cały czas miksując, wlewamy powoli czekoladę. Gdy uzyskamy jednolitą masę, wyłączamy mikser. Czekoladową masę przekładamy do miski z mąką i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką TYLKO do połączenia składników - im dłużej będziemy mieszać, tym twardsze będzie ciasto po upieczeniu (cały sekret mięciutkich babeczek ;))

3. Każdy herbatnik łamiemy na 4 kawałki. Formę do babeczek wykładamy papilotkami. Wlewamy po jednej łyżce babeczkowej masy, układamy po dwa kawałki herbatników i wlewamy więcej masy do 3/4 wysokości papilotki. 

4. Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 20 minut. Wyjmujemy, a temperaturę w piekarniku zwiększamy do 190, najlepiej z funkcją grilla.

5. Pianki umieszczamy w misce z jedną łyżką wody i wkładamy do mikrofalówki na 1 minutę (Jeżeli nie macie mikrofali, pianki można rozpuścić w kąpieli wodnej ). Wyjmujemy, dokładnie mieszamy. Na każdej babeczce tworzymy 'kleksa' z ciepłej masy i wkładamy formę z powrotem do piekarnika dosłownie na 3-4 minuty, aż pianka lekko urośnie i zacznie się rumienić. Wyciągamy i studzimy. Smacznego!

WAŻNE: Piankową masę należy użyć NATYCHMIAST ponieważ po maksymalnie dwóch minutach zaczyna znowu twardnieć. 




Karnawałowe Słodkości!

3 komentarze:

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: