czwartek, 6 listopada 2014

Fasolka po bretońsku z mięsem mielonym


Składniki (dla 4-6 osób):
500 g fasoli Jaś
200 g mięsa mielonego
250 g boczku
200 g koncentratu pomidorowego
1 duża cebula
2 łyżki suszonego tymianku
2 łyżki masła
1 łyżeczka suszonego rozmarynu
2 liście laurowe
3 ziarenka ziela angielskiego
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka ostrej papryki
2 łyżeczki cukru
odrobina kminku
sól, pieprz

1. Fasolę dokładnie płuczemy, następnie wkładamy do garnka, zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia na całą noc. Nazajutrz do garnka dolewamy wodę na 2 -3 cm ponad fasolę. Gotujemy 1,5 h pod przykryciem co jakiś czas mieszając i ewentualnie dolewając wody.

2. Boczek kroimy w małą kostkę, cebulę drobno siekamy. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy boczek. Gdy się zarumieni, dodajemy cebulę i smażymy, aż do zeszklenia. Następnie dodajemy kolejną łyżkę masła, wrzucamy mięso mielone, doprawiamy tymiankiem, rozmarynem, oregano, ostrą papryką i kminkiem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Smażymy do momentu, gdy mięso nie będzie już surowe.

3. Do garnka z fasolą dodajemy koncentrat pomidorowy i dokładnie mieszamy, dodajemy zawartość patelni. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem 30 - 40 minut co jakiś czas mieszając, aż fasolka będzie miękka. Jeżeli będzie za gęsta, możemy dodać trochę wody. Podajemy z chlebkiem lub bułką. Smacznego! :)

1 komentarz:

  1. bardzo lubię takie jednogarnkowe dania :) Na jesienne jedzonko idealne połączenie!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: