piątek, 7 listopada 2014

Gorąca czekolada z chili

Mocno rozgrzewająca, pyszna czekolada na gorąco z dodatkiem chili. Moje ulubione połączenie <3 Idealna na zimowe poranki (wówczas do czekolady dodajemy trochę kawy) lub na ciemne i chłodne wieczory pod kocykiem z dobrą książką:)


Składniki (na 2 filiżanki):
200 ml mleka
1 mała suszona papryczka
1 tabliczka gorzkiej czekolady
1 łyżka dobrego kakao
2 łyżeczki miodu
2 łyżeczki kawy mielonej (opcjonalnie)
2 łyżeczki cukru waniliowego

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

Przygotowanie: Czekoladę łamiemy w kostki; wszystkie składniki umieszczamy w garnku i cały czas mieszając gotujemy, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Przecedzamy przez sitko i podajemy :) Jeżeli chcemy, żeby czekolada była ostrzejsza, papryczkę chili kruszymy przed gotowaniem. Możemy również podać z bitą śmietaną. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: