wtorek, 4 listopada 2014

Domowy marcepan

Postanowiłam dzisiaj przygotować sękacz, którego głównym składnikiem jest marcepan. Obeszłam chyba pół Poznania, ale nigdzie nie znalazłam masy marcepanowej :( Przeszło mi nawet przez myśl, żeby kupić ten sprzedawany w formie batonika i zdrapać polewę czekoladową :D Ale po dłuższym namyśle uznałam, że łatwiej go po prostu zrobić samemu. Przepis znalazłam na stronie WYPIEKI Z PASJĄ. Jeżeli chcecie, żeby marcepan był jasnokremowy, musicie zblanszować i obrać migdały. Ja poszłam na łatwiznę i kupiłam już zmielone migdały, niestety okazały się być ze skórką.  Kolor jednak jest tu najmniej ważny, bo marcepan wyszedł przepyszny i ma niewiele wspólnego z tym kupnym :)


Składniki:
200 g zmielonych migdałów
180 g cukru pudru
kilka kropli aromatu migdałowego
1-2 łyżki wody

CZAS PRZYGOTOWANIA: 5 MINUT
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

Przygotowanie: Wszystkie składniki dokładnie zagnieść na jednolitą masę. Z początku masa będzie miała konsystencję mokrego piasku, ale po około 5 minutach zrobi się zwarta (migdały mają w sobie dość sporo tłuszczu, który pod wpływem ciepła zacznie się wydzielać).  Zawijamy w folię spożywczą i przechowujemy w lodówce :)

1 komentarz:

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: