Składniki:
200 g mąki pszennej
75 g cukru pudru trzcinowego
200 g masła
200 g czekolady mlecznej
250 g masy kajmakowej lub mleko skondensowane w puszce*
1. Mąkę pszenną mieszamy z cukrem pudrem i 150g masła. Zagniatamy na jednolitą masę i wygniatamy dno formy do tarty 31 cm, Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 minut. Wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
2. Na wystudzonym spodzie rozprowadzamy masę kajmakową.
3. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodajemy resztę masła, mieszamy do całkowitego połączenia. Wylewamy na tartę, wyrównujemy i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego!
* Jeżeli używacie mleka skondensowanego, wkładamy go w puszce do garnka z wodą i gotujemy przez 2-3 godziny. Zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Z chęcią zgrzeszyłabym takim ciastem :)
OdpowiedzUsuńjest przepyszne, faktycznie bardzo słodkie, ale ja takie lubię :-) ja swoje przełożyłam jeszcze powidłem śliwkowym co trochę przełamało smak :-)
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł!
UsuńTo musi być piekielnie słodkie :)
OdpowiedzUsuńChyba to zrobię :) wygląda obłędnie
OdpowiedzUsuńPycha! :)
OdpowiedzUsuńŁukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/
Tak, tak i jeszcze raz tak :D
OdpowiedzUsuńWygląda super, na pewno wkrótce wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńZgodnie z zapowiedzią - pozwoliłem sobie wypróbować Twój przepis. Lekko zmodyfikowałem, ale smakuję rewelacyjnie :) Zostawiam link :)
OdpowiedzUsuńja dałem prażone orzech laskowe na wierzch
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł :)
UsuńBardzo zasmakował ten przepis mojej rodzince i tym razem poza wspomnianymi orzechami do czekolady to do kajmaku dodałem banany mniam dzieki za przepis
OdpowiedzUsuńProszę mi koniecznie przesłać jakieś zdjęcie, bo brzmi smakowicie! :)
UsuńProponuję nieco posolić kruche ciasto:)
OdpowiedzUsuńTo jest tak caramel shortcake, bardzo popularny w Anglii, jadłam takie ciasteczka na śniadanie do kawy ;)
OdpowiedzUsuńmożna zrobić jako mazurek na Wielkanoc tylko pięknie udekorować np. orzechami!
OdpowiedzUsuńSuper pomysł ! :)
Usuń