Jako że dostałam w prezencie świeże podgrzybki, postanowiłam zrobić z nich tradycyjną zupę grzybową. Miałam z początku lekkie obawy, bo kompletnie nie znam się na grzybach, jednak ostatecznie wszyscy przeżyli obiad ;) A zupa była pyszna!
Składniki na wywar:
1,5 l wody
2 marchewki
2 pietruszki (korzeń)
kawałek selera
kawałek pora
2 gałązki lubczyku
2 gałązki rozmarynu
4 ziarenka ziela angielskiego
3 ziarenka pieprzu
2 liście laurowe
sól do smaku
Składniki na zupę:
przygotowany wcześniej wywar
500 g podgrzybków
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki masła
szczypta soli
szczypta pieprzu
śmietana 18%
+do podania: łazanki lub makaron kokardki, świeża pietruszka
CZAS PRZYGOTOWANIA: 75 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Marchewkę, pietruszkę i seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy do garnka. Dodajemy resztę składników na bulion i zalewamy wodą. Gotujemy bez przykrycia 40 - 60 minut (zupa powinna lekko "pyrkać"). Po tym czasie zupę przecedzamy, jedną marchewkę ucieramy na tarce o grubych oczkach i wrzucamy z powrotem do bulionu.
2. W między czasie na patelni przypiekamy obrany ząbek czosnku. Gdy się zarumieni, zdejmujemy go z patelni i odkładamy na bok. Grzyby oczyszczamy, kroimy (te mniejsze zostawiamy w całości) i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Dodajemy pół szklanki wody i odparowujemy. Możemy też podlać grzybki niewielką ilością białego wina i również odparować. Dodajemy masło, pokrojoną w piórka cebulę i smażymy 10 - 15 minut. Pod koniec smażenia doprawiamy solą i pieprzem.
3. Grzybki wraz z cebulą i czosnkiem wrzucamy do przecedzonego bulionu. Gotujemy 15 minut. Zabielamy śmietaną i podajemy z makaronem. Makaron można ugotować bezpośrednio w zupie, żeby była gęstsza. Posypujemy świeżą pietruszką, której ja akurat nie miałam :( . Smacznego!
Zupa z grzybków pychotka :)
OdpowiedzUsuńi ten leśny, grzybowy zapach... :) świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńRobię podobną tylko nie dodaję śmietanki :)
OdpowiedzUsuńŁukasz http://kuchniaalukasza.blogspot.com/