piątek, 22 sierpnia 2014

Tagliatelle z bazyliowym pesto i mozarellą

Kolejna potrawa z cyklu "dania w niecałe 10 minut" :) Pyszny i lekki makaron ze świeżą bazylią, mozarellą i orzechami nerkowca. Zapraszam do gotowania!


Składniki (dla dwóch osób):
1 szkl. listków świeżej bazylii
garść orzechów nerkowca (ok.30g)
1/2 kulki mozarelli
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki wody
pieprz świeżo mielony do smaku
sól do smaku
+makaron tagliatelle wg uznania

CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY



Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz makaronu :)) wkładamy do blendera i miksujemy niezbyt dokładnie. Nasze pesto powinno mieć wyczuwalne kawałki orzechów i grudki. Makaron gotujemy al dente, przecedzamy (nie przelewamy zimną wodą!) i bardzo dokładnie mieszamy z naszym pesto. Gotowe! :)

2 komentarze:

  1. Uwielbiam szybki i proste przepisy na coś super! :) Bazyliowe pesto jest moim prawie ulubionym. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie moje smaki... Pycha!

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...