Kolejna potrawa z cyklu "dania w niecałe 10 minut" :) Pyszny i lekki makaron ze świeżą bazylią, mozarellą i orzechami nerkowca. Zapraszam do gotowania!
Składniki (dla dwóch osób):
1 szkl. listków świeżej bazylii
garść orzechów nerkowca (ok.30g)
1/2 kulki mozarelli
1 ząbek czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki wody
pieprz świeżo mielony do smaku
sól do smaku
Przygotowanie: Wszystkie składniki (oprócz makaronu :)) wkładamy do blendera i miksujemy niezbyt dokładnie. Nasze pesto powinno mieć wyczuwalne kawałki orzechów i grudki. Makaron gotujemy al dente, przecedzamy (nie przelewamy zimną wodą!) i bardzo dokładnie mieszamy z naszym pesto. Gotowe! :)
Uwielbiam szybki i proste przepisy na coś super! :) Bazyliowe pesto jest moim prawie ulubionym. ;)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje smaki... Pycha!
OdpowiedzUsuń