Składniki:
4 kromki pieczywa tostowego
2 plastry łososia wędzonego lub pasta z łososia
serek śmietankowy
świeża rukola
kawior (opcjonalnie)
1 jajko
2 łyżki mleka
sól, pieprz
1 łyżka masła (najlepiej klarowanego)
1. Kromki smarujemy serkiem śmietankowym. Na dwie z nich kładziemy po plasterku łososia (lub smarujemy pastą z łososia), posypujemy rukolą. Na pozostałe dwie nakładamy po łyżeczce kawioru. Łączymy, dociskamy i kroimy na pół.
2. W głębokim talerzu roztrzepujemy jajko, dodajemy mleko, sól i pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła. Obtaczamy dokładnie tosty w jajku i smażymy na maśle 2-3 minuty z każdej strony. Gotowe!
Wskazówka: Do naszych tostów idealnie pasują kiełki przeznaczone do smażenia (stir-fry).
Danie zainspirowane przepisem z książki "Pyszne 25" Anny Starmach.
Mniam, śniadanko idealne! :)
OdpowiedzUsuńświetny pomysł;)
OdpowiedzUsuń