Składniki (na 3 porcje):
200g mięsa wołowego mielonego
2 pomidory
8 pomidorków koktajlowych
2 łyżeczki koncentratu (opcjonalnie)
2 dymki (biała część)
1 ząbek czosnku
2 łyżeczki oregano
2 łyżeczki bazylii
szczypta tymianku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżeczka ostrej papryki
sól, pieprz świeżo mielony
świeża bazylia, posiekana (ok 2 łyżki)
+ do przybrania: pomidorki koktajlowe,
dymka (zielona część), ser do posypania
1. Na początek przygotujemy sos pomidorowy. Do małego garnka wrzucamy pokrojone pomidory i pomidorki koktajlowe. Dusimy pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, aż z pomidorów zrobi się "papka" (ok. 10 minut). Następnie ściągamy przykrywkę i gotujemy jeszcze 5 minut, po czym przecieramy dokładnie przez sitko. Dodajemy oregano, bazylię, świeży pieprz, cukier, słodką i ostrą paprykę oraz koncentrat. Mieszamy i odstawiamy na bok.
2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju, wrzucamy posiekaną dymkę, czosnek przeciśnięty przez praskę i tymianek. Smażymy do zeszklenia cebuli. Następnie wrzucamy mięso, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą. Smażymy 5 minut.
3. Na patelnię z mięsem wlewamy sos i dodajemy posiekaną bazylię. Smażymy/gotujemy na średnim ogniu ok. 10 minut. Podajemy z makaronem spaghetti :)
Oooooo ja cię kręcę !!!
OdpowiedzUsuńNa sam widok ślinka mi już cieknie.
To zdecydowanie musi być przepyszne.
MNIAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAM !!!
Pozdrawiam serdecznie i w wolnej chwili zapraszam do siebie.
Miłego dnia
bardzo fajny blog, spagettii wygląda apteczynie :)
OdpowiedzUsuńpowinnas dodawać więcej zdjęć potrawy ;)
OdpowiedzUsuńna pewno wypróbuję ten przepis ;)