wtorek, 8 lipca 2014

Czas gotowania na parze poszczególnych produktów

Mięso na parze czas gotowania (parowania) 
Pierś z kurczaka na parze 10-20 min. (im drobniejsze kawałki tym krótszy czas gotowania na parze, filet w całości gotujemy 20 minut) 
Podudzia kurczaków świeże 35-40 min 
Schab świeży w parowarze 10-15 min. (poporcjować w plastry grubości około 1-1,5 cm) 
Steki jagnięce świeże 10-15 min. 
Kiełbaski serdelki 10-15 min. 
Kiełbaski frankfurterki 10-15 min. (aby brzydko się nie porozrywało należy je nakłuć przed gotowaniem na parze) 


Owoce morza i ryby czas gotowania w parowarze 
Krewetki na parze świeże 2-5 min. 
Cienki filet z ryby świeży 5-10 min (należy pamiętać aby nie układać filetów jeden na drugim) 
Cienki filet z ryby zamrożony 10-15 min. 
Grube filety z ryby lub świeże steki rybne 10-15 min. 
Ryba na parze w całości świeża 20-25 min. 
Małże świeże 10-15 min. (pamiętajcie aby usunąć małże, które nie otworzyły skorupek) 
Przegrzebki świeże 2-5 min. 


Warzywa na parze czas gotowania 
Ziemniaki z parowaru świeże 20-25 min. (pokroić w mniejsze fragmenty: plasterki lub kostkę) 
Młode ziemniaki na parze świeże ze skórką małe, 40-45 min. (dużo zależy od wielkości i odmiany) 
Młode ziemniaki połówki - 25 min. 
Szparagi świeże 10-15 min. (od szparagów na parze odcinamy dolną zdrewniałą końcówkę) 
Seler świeży 15-18 min. (poporcjować w kostkę bądź plastry – dobry dodatek do sałatek jarzynowych) 
Grzyby świeże 11 min. (należy je dokładnie umyć i przygotować odcinając dolny koniec łodyżki) 
Kalafior na parze świeży 20-25 min. (podzielić na różyczki – doskonały sposób na zdrową przystawkę) 
Kapusta czerwona świeża 15-18 min. (kapusty kroimy bądź szatkujemy) 
Kapusta biała świeża 15-20min. (tak jak wyżej kapusty kroimy bądź szatkujemy) 
Cukinia świeża 7-10 min. (poporcjować w plasterki grubości około 1,5 – 2 cm) 
Szpinak świeży 8-10 min. (uwaga liście szpinaku podczas gotowania na parze należy przerzucić na druga stronę w połowie czasu gotowania) 
Szpinak mrożony w kostkach bądź kuleczkach 15-20 min. 
Fasola szparagowa świeża 20-25 min. (na parze wychodzi fajnie – jest bardzo jędrna i smaczna) 
Fasola szparagowa mrożona 25-30 min. 
Groszek zielony świeży 20 min. 
Groszek zielony mrożony 25 min. (taki sam czas gotowania jeśli mamy mrożoną mieszankę groszkowo marchewkową) 
Marchew świeża 10 min. (kroimy w plasterki, jeśli chcemy gotować marchew na parze w całości to około 20 minut w zależności od wielkości) 
Kukurydza w kolbach świeża 35 min (kukurydza gotuje się dosyć długo – nie zapomnijmy sprawdzić poziomu wody w parowarze w trakcie gotowania na parze) 
Papryka świeża 10-15 min. (poporcjować w większe fragmenty) 
Świeża mała cebula czerwona bądź biała w całości 8 min.(polecam spróbować czerwonej – jest całkiem smaczna jako przystawka) 
Brokuły na parze świeże 19 min. (brokuły dzielimy na mniejsze fragmenty – różyczki, co ciekawe mrożone brokuły gotujemy na parze odrobinę krócej – około 15 minut parowania im wystarczy) 



Źródło: Gotowanie na parze

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...