Mięso na parze czas gotowania (parowania)
Pierś z kurczaka na parze 10-20 min. (im drobniejsze kawałki tym krótszy czas gotowania na parze, filet w całości gotujemy 20 minut)
Podudzia kurczaków świeże 35-40 min
Schab świeży w parowarze 10-15 min. (poporcjować w plastry grubości około 1-1,5 cm)
Steki jagnięce świeże 10-15 min.
Kiełbaski serdelki 10-15 min.
Kiełbaski frankfurterki 10-15 min. (aby brzydko się nie porozrywało należy je nakłuć przed gotowaniem na parze)
Owoce morza i ryby czas gotowania w parowarze
Krewetki na parze świeże 2-5 min.
Cienki filet z ryby świeży 5-10 min (należy pamiętać aby nie układać filetów jeden na drugim)
Cienki filet z ryby zamrożony 10-15 min.
Grube filety z ryby lub świeże steki rybne 10-15 min.
Ryba na parze w całości świeża 20-25 min.
Małże świeże 10-15 min. (pamiętajcie aby usunąć małże, które nie otworzyły skorupek)
Przegrzebki świeże 2-5 min.
Warzywa na parze czas gotowania
Ziemniaki z parowaru świeże 20-25 min. (pokroić w mniejsze fragmenty: plasterki lub kostkę)
Młode ziemniaki na parze świeże ze skórką małe, 40-45 min. (dużo zależy od wielkości i odmiany)
Młode ziemniaki połówki - 25 min.
Szparagi świeże 10-15 min. (od szparagów na parze odcinamy dolną zdrewniałą końcówkę)
Seler świeży 15-18 min. (poporcjować w kostkę bądź plastry – dobry dodatek do sałatek jarzynowych)
Grzyby świeże 11 min. (należy je dokładnie umyć i przygotować odcinając dolny koniec łodyżki)
Kalafior na parze świeży 20-25 min. (podzielić na różyczki – doskonały sposób na zdrową przystawkę)
Kapusta czerwona świeża 15-18 min. (kapusty kroimy bądź szatkujemy)
Kapusta biała świeża 15-20min. (tak jak wyżej kapusty kroimy bądź szatkujemy)
Cukinia świeża 7-10 min. (poporcjować w plasterki grubości około 1,5 – 2 cm)
Szpinak świeży 8-10 min. (uwaga liście szpinaku podczas gotowania na parze należy przerzucić na druga stronę w połowie czasu gotowania)
Szpinak mrożony w kostkach bądź kuleczkach 15-20 min.
Fasola szparagowa świeża 20-25 min. (na parze wychodzi fajnie – jest bardzo jędrna i smaczna)
Fasola szparagowa mrożona 25-30 min.
Groszek zielony świeży 20 min.
Groszek zielony mrożony 25 min. (taki sam czas gotowania jeśli mamy mrożoną mieszankę groszkowo marchewkową)
Marchew świeża 10 min. (kroimy w plasterki, jeśli chcemy gotować marchew na parze w całości to około 20 minut w zależności od wielkości)
Kukurydza w kolbach świeża 35 min (kukurydza gotuje się dosyć długo – nie zapomnijmy sprawdzić poziomu wody w parowarze w trakcie gotowania na parze)
Papryka świeża 10-15 min. (poporcjować w większe fragmenty)
Świeża mała cebula czerwona bądź biała w całości 8 min.(polecam spróbować czerwonej – jest całkiem smaczna jako przystawka)
Brokuły na parze świeże 19 min. (brokuły dzielimy na mniejsze fragmenty – różyczki, co ciekawe mrożone brokuły gotujemy na parze odrobinę krócej – około 15 minut parowania im wystarczy)
Źródło: Gotowanie na parze
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska