poniedziałek, 30 czerwca 2014

Klasyczne babeczki


Składniki (na 12 babeczek):
1/2 kostki margaryny do pieczenia (125g)
2 jajka
1/2 szklanki mleka
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

CZAS PRZYGOTOWANIA: 35-40 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

1. Margarynę roztapiamy w małym rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Miksujemy margarynę jakieś 5 minut na najwyższych obrotach, po czym dodajemy cukier i miksujemy 3 minuty.

2. Mikser przełączamy na średnie obroty. Mąkę łączymy z proszkiem, sodą i solą i przesiewamy. Dodajemy w 3 partiach do miksera na przemian z mlekiem, a na sam koniec dodajemy ekstrakt z wanilii. Nie miksujemy zbyt długo, ponieważ ciasto zrobi się zbyt ciężkie (ok. 3 minuty).

3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (bez termoobiegu). Papilotki wkładamy do formy muffinkowej i napełniamy je do 2/3 wysokości. Pieczemy 20-25 minut. Możemy ozdobić bitą śmietaną (śmietanka kremówka, śmietan-fix, cukier wanilinowy - wszystko razem ubijamy na sztywną pianę). Gotowe ! :)

Wskazówka: Żeby uzyskać kakaowe babeczki, wystarczy dodać 2 łyżki kakao pod koniec miksowania :)

2 komentarze:

  1. Hej!
    Nominowałam cię do LBA, szczegóły i pytania znajdą się jutro na moim blogu :)
    http://mylittleworldxdxd.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam babeczki :3
    chętnie wypróbuję ten przepis ;))
    ciekawy blog ;))
    zapraszam
    justsayhei.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...