Składniki (na 12 babeczek):
1/2 kostki margaryny do pieczenia (125g)
2 jajka
1/2 szklanki mleka
2 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki soli
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
CZAS PRZYGOTOWANIA: 35-40 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
CZAS PRZYGOTOWANIA: 35-40 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
1. Margarynę roztapiamy w małym rondelku i odstawiamy do ostygnięcia. Miksujemy margarynę jakieś 5 minut na najwyższych obrotach, po czym dodajemy cukier i miksujemy 3 minuty.
2. Mikser przełączamy na średnie obroty. Mąkę łączymy z proszkiem, sodą i solą i przesiewamy. Dodajemy w 3 partiach do miksera na przemian z mlekiem, a na sam koniec dodajemy ekstrakt z wanilii. Nie miksujemy zbyt długo, ponieważ ciasto zrobi się zbyt ciężkie (ok. 3 minuty).
3. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (bez termoobiegu). Papilotki wkładamy do formy muffinkowej i napełniamy je do 2/3 wysokości. Pieczemy 20-25 minut. Możemy ozdobić bitą śmietaną (śmietanka kremówka, śmietan-fix, cukier wanilinowy - wszystko razem ubijamy na sztywną pianę). Gotowe ! :)
Wskazówka: Żeby uzyskać kakaowe babeczki, wystarczy dodać 2 łyżki kakao pod koniec miksowania :)
Hej!
OdpowiedzUsuńNominowałam cię do LBA, szczegóły i pytania znajdą się jutro na moim blogu :)
http://mylittleworldxdxd.blogspot.com/
uwielbiam babeczki :3
OdpowiedzUsuńchętnie wypróbuję ten przepis ;))
ciekawy blog ;))
zapraszam
justsayhei.blogspot.com