Składniki (dla dwóch osób):
szpinak mrożony 250g
1 łyżka masła (najlepiej klarowanego)
2 jajka
śmietanka Cremefine
ser do posypania (opcjonalnie)
sól (ja użyłam himalajskiej)
pieprz, gałka muszkatołowa mielona
suszony czosnek (5-6 płatków)
1. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy szpinak i rozmrażamy. Dodajemy czosnek i szczyptę soli. Podsmażamy do momentu, gdy wyparuje nadmiar wody. Odstawiamy do częściowego ostygnięcia.
2. Szpinak przekładamy do kokilek, tworząc po środku dziurę na jajko. Delikatnie wbijamy po jednym jajku do każdej z kokilek. Doprawiamy gałką muszkatołową, pieprzem i solą. Śmietankę małą łyżeczką nakładamy dookoła żółtka (żółtko ma pozostać widoczne), ewentualnie na śmietance układamy utarty ser żółty.
3. Jajka zapiekamy 10-12 minut w 200 stopniach. Podajemy z pieczywem. Smacznego! :)
ELEGANCKO !! TEŻ BYM TAK CHCIAŁA ..;) ZAPRASZAM NA WYBORNE NALEŚNIKI ZE SZPINAKIEM ZAPIEKANE:POZDRAWIAM
OdpowiedzUsuńhttp://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/05/wyborne-nalesniki-pod-beszamelem.html