poniedziałek, 23 czerwca 2014

Burrito/ Taco De Harina



Składniki (3-4 porcje):
250g mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego
3-4 tortille
1/2 cebuli
1 pomidor
1/2 słoika Pudliszki "mieszanka kukurydzy z papryką i fasolą" - odsączona
2-3 łyżki koncentratu Pudliszki
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżeczka suszonej papryczki jalapeno
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1/2 szklanki wody
sól
 + do podania: ostry sos, kwaśna śmietana, świeża kolendra

1. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę i smażymy, aż się "zeszkli". Dodajemy kumin, kolendrę i mieszamy. Dodajemy mięso, doprawiamy papryką ostrą, jalapeno, cayenne i szczyptą soli. Smażymy do momentu, gdy mięso nie będzie już surowe.

2. Do mięsa dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę. Dokładnie mieszamy. Całość dusimy około 7 minut.

3. Dodajemy mieszankę Pudliszki i smażymy jeszcze 1 minutę, ściągamy z ognia. Wrzucamy pokrojony w kostkę pomidor i dokładnie mieszamy.

4. Na tortillę wykładamy farsz, zawijamy i smażymy z obu stron na suchej patelni (ok.2 minuty z każdej strony). Burrito podajemy posypane świeżą kolendrą, z ostrym sosem i kwaśną śmietaną. SMACZNEGO! :)


1 komentarz:

  1. Wyglada pysznie...bede musiala zrobic mezowi, on to uwielbia.

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...