Składniki (3-4 porcje):
250g mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego
3-4 tortille
1/2 cebuli
1 pomidor
1/2 słoika Pudliszki "mieszanka kukurydzy z papryką i fasolą" - odsączona
2-3 łyżki koncentratu Pudliszki
2 łyżki oliwy
1 łyżeczka kolendry
1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego)
1 łyżeczka papryki ostrej
1 łyżeczka suszonego czosnku
1 łyżeczka suszonej papryczki jalapeno
1 łyżeczka pieprzu cayenne
1/2 szklanki wody
sól
+ do podania: ostry sos, kwaśna śmietana, świeża kolendra
1. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Wrzucamy cebulę i smażymy, aż się "zeszkli". Dodajemy kumin, kolendrę i mieszamy. Dodajemy mięso, doprawiamy papryką ostrą, jalapeno, cayenne i szczyptą soli. Smażymy do momentu, gdy mięso nie będzie już surowe.
2. Do mięsa dodajemy koncentrat pomidorowy i wodę. Dokładnie mieszamy. Całość dusimy około 7 minut.
3. Dodajemy mieszankę Pudliszki i smażymy jeszcze 1 minutę, ściągamy z ognia. Wrzucamy pokrojony w kostkę pomidor i dokładnie mieszamy.
4. Na tortillę wykładamy farsz, zawijamy i smażymy z obu stron na suchej patelni (ok.2 minuty z każdej strony). Burrito podajemy posypane świeżą kolendrą, z ostrym sosem i kwaśną śmietaną. SMACZNEGO! :)
Wyglada pysznie...bede musiala zrobic mezowi, on to uwielbia.
OdpowiedzUsuń