piątek, 13 czerwca 2014

Weekend u Mamy: Rolada szpinakowa z łososiem



Składniki:
2 opakowania Almette śmietankowego
2 opakowania łososia wędzonego (200g)
1 opakowanie szpinaku mrożonego
2 jajka
2 ząbki czosnku
1 łyżka mąki
1 łyżeczka masła

Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy czosnek, następnie dodajemy szpinak, sól i pieprz. Smażymy do całkowitego rozmrożenia szpinaku. Odsączamy na sitku i studzimy.

Do wystudzonego szpinaku dodajemy żółtka, łyżkę mąki i mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy razem ze szpinakiem.

Wylewamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i pieczemy 15-20 min w 190 stopniach. Po tym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i na ściereczce zawijamy w roladę. Pozostawiamy do ostygnięcia.

Placek rozwijamy, smarujemy Almette, kładziemy równo plastry łososia i znowu zawijamy. Owijamy sreberkiem i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Smacznego! :)

Wskazówka: Do rolady idealnie pasuje sos balsamiczny (jak na zdjęciach).

1 komentarz:

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: