Łatwe i szybkie w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo efektowne danie :)
Składniki (dla dwóch osób):
1 pierś z kurczaka
1 rolka gotowego ciasta francuskiego
przyprawy wedle uznania
(ja użyłam bazylię, oregano, sól, pieprz i ostrą paprykę)
1 białko jaja, do smarowania
CZAS PRZYGOTOWANIA:45 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
CZAS PRZYGOTOWANIA:45 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Pierś kurczaka przecinamy na dwa równe filety. Doprawiamy ulubionymi przyprawami.
2. Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy na dwie równe części.
3. Kładziemy filet z kurczaka na środku ciasta. Ciasto kroimy na paseczki, prostopadle do mięsa , pomijając oczywiście środek, na którym leży nasz kurczak :) Zawijamy naprzemiennie, a następnie wkładamy na 15 minut do lodówki.
4. Po wyjęciu z lodówki smarujemy wierzch ciasta białkiem i kładziemy na papierze do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy ok. 25-30 minut. Smacznego! :)
Rada: Przed zawijaniem na kurczaka można położyć ser żółty lub mozzarellę, podsmażone wcześniej pieczarki, itp...
Rada: Przed zawijaniem na kurczaka można położyć ser żółty lub mozzarellę, podsmażone wcześniej pieczarki, itp...
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska