PRODUKTY DOZWOLONE I NIEDOZWOLONE NA DIECIE FODMAP


Produkty podzieliłam na 4 kategorie: 

dozwolone, które można jeść w nieograniczonych ilościach, 

dozwolone, które można jeść w określonych ilościach na porcję, 

dozwolone, które można jeść w określonych ilościach, ale mniejszych niż przeciętnie (w fazie eliminacyjnej proponuję w miarę możliwości ograniczyć ich spożycie), oraz

niedozwolone.


Listę przygotowałam na podstawie aplikacji wydanej przez Monash University, który prowadzi badania nad zawartością FODMAP w pożywieniu. Jeżeli jakiegoś produktu nie ma na liście, oznacza to, że nie został on jeszcze przebadany. 

Rozpoczynając dietę FODMAP należy pamiętać, że pomimo że tłuszcze, kawa i alkohol nie zawierają łatwo fermentujących węglowodanów lub mają ich bardzo mało, podrażniają układ pokarmowy, dlatego podczas fazy eliminacyjnej należy ograniczyć ich spożycie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: