Produkty podzieliłam na 4 kategorie:
dozwolone, które można jeść w nieograniczonych ilościach,
dozwolone, które można jeść w określonych ilościach na porcję,
dozwolone, które można jeść w określonych ilościach, ale mniejszych niż przeciętnie (w fazie eliminacyjnej proponuję w miarę możliwości ograniczyć ich spożycie), oraz
niedozwolone.
Listę przygotowałam na podstawie aplikacji wydanej przez Monash University, który prowadzi badania nad zawartością FODMAP w pożywieniu. Jeżeli jakiegoś produktu nie ma na liście, oznacza to, że nie został on jeszcze przebadany.
Rozpoczynając dietę FODMAP należy pamiętać, że pomimo że tłuszcze, kawa i alkohol nie zawierają łatwo fermentujących węglowodanów lub mają ich bardzo mało, podrażniają układ pokarmowy, dlatego podczas fazy eliminacyjnej należy ograniczyć ich spożycie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska