czwartek, 8 grudnia 2016

Sernik marchewkowy

Po długiej przerwie zapraszam Was na pyszne połączenie sernika z ciastem marchewkowym :) Przepis znalazłam na stronie TASTY. Zapraszam do przygotowań!


Składniki na tortownicę 20-22 cm


Ciasto marchewkowe:

2 jajka
1 szklanka cukru pudru
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1/2 szklanki oleju
1-2 krople aromatu waniliowego
2 średnie marchewki, obrane, utarte na tarce

Sernik:

500 g półtłustego twarogu, zmielonego dwukrotnie lub przeciśniętego przez praskę
2/3 szklanki cukru pudru
2 jajka
1-2 krople aromatu waniliowego
1/2 szklanki śmietany 36%

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN +chłodzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Tortownicę o średnicy 20-22 cm wykładamy papierem do pieczenia.

2. Zaczynamy od przygotowania ciasta marchewkowego: W misie miksera umieszczamy jajka i cukier puder, ubijamy na jednolitą błyszczącą pianę. Dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, szczyptę soli, cynamon i gałkę muszkatołową. Wlewamy olej i aromat, miksujemy przez chwilę, aż składniki się połączą. Dodajemy utartą marchewkę i delikatnie mieszamy. Odstawiamy na bok.

3. W misie miksera umieszczamy twaróg, cukier puder, jajka, aromat waniliowy i śmietanę. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy.

4. Do przygotowanej tortownicy wykładamy 2/3 ciasta marchewkowego, wyrównujemy. Teraz wykładamy 1/2 masy serowej, wyrównujemy. Wykładamy resztę ciasta marchewkowego oraz resztę masy serowej, wyrównujemy.

5. Tortownicę wkładamy do piekarnika i pieczemy około 45-50 minut, aż boki się zarumienią, a środek stanie się sprężysty. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Wystudzone ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego! :)



6 komentarzy:

  1. ciasto marchewkowe jadlam, ba nawet raz sama zrobilam
    sernik takze
    ale polaczenie jednego z drugi to dla mnie cos nowego

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawy przepis przez ferie go upieke jak wnuki będą u mnie Serdecznie Pozdrawiam Halina

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda wspaniale! Istne arcydzieło :-) Mam już ochodztę na samą myśl. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda wyśmienicie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  5. Osobiście uważam że teraz naważniejsza w motoryzacji jest ekonomiczność danego pojazdu. Producenci prześcigają się w nowinkach technologicznych często zapominająć o redukcji spalania auta, a potem celowo fałszują wyniki spalania. Przykładem dość głośnym był w ostatnich latach Volkswagen. Pozdrawiam serdecznie :-)

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: