Pyszne kruche tartelki nadziane budyniem, owocami i galaretką. Mniam <3 Przepis pochodzi z magazynu "Pyszne. Nr 6/2016". Zapraszam do przygotowań!
Składniki na ciasto (8 sztuk):
200 g mąki pszennej
100 g masła
3 łyżki cukru
2 łyżki kwaśnej śmietany
szczypta soli
Składniki na nadzienie:
400 ml mleka
2 łyżki cukru
1 op. budyniu waniliowego
1 laska wanilii, przecięta wzdłuż
200 ml gorącej wody
ulubione owoce (u mnie jeżyny i truskawki)
1/2 op. galaretki (u mnie owoce lasu)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 120 MIN +chłodzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
1. Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy, zawijamy folią i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Galaretkę zalewamy ciepłą wodą, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Ciasto dzielimy na 8 części i wylepiamy nim foremki. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut, aż się zarumienią. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Wyciągamy z foremek.
3. W 1/2 szklanki mleka mieszamy proszek budyniowy. Resztę mleka wlewamy do garnka, dodajemy ziarenka z laski wanilii i laskę wanilii oraz cukier. Zagotowujemy i cały czas mieszając dodajemy mleko z proszkiem budyniowym. Gotujemy cały czas mieszając aż budyń będzie gęsty i bez grudek. Wyławiamy laskę wanilii a ciepły budyń wlewamy do tartelek. Układamy kawałki owoców i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
4. Tężejącą galaretką przy pomocy pędzelka smarujemy nasze tartelki (jeżeli galaretka nie zaczęła tężeć, należy ją schować na ok. 15-20 minut do lodówki uważając, aby całkowicie nam nie stężała) i wkładamy do lodówki na kilka godzin. Smacznego! :)
bardzo smakowite, takie na jeden kęs
OdpowiedzUsuń