sobota, 2 lipca 2016

Nóżki kurczaka z chrupiącą skórką

Pyszne, soczyste w środku, chrupiące z zewnątrz udka kurczaka. Mniam <3 Najlepiej smakują podane z frytkami i surówką. Zapraszam do przygotowań!


Składniki dla dwóch osób:

2 nóżki kurczaka
1 ząbek czosnku, przecięty na pół
4 łyżki miękkiego masła
1 czubata łyżka przyprawy "kurczak złocisty"
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól, świeżo mielony pieprz

CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN +marynowanie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Nóżki kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Dokładnie nacieramy ząbkiem czosnku. W miseczce mieszamy miękkie masło, przyprawę "kurczak złocisty", słodką i ostrą paprykę, zioła prowansalskie. Marynatą nacieramy naszego kurczaka, do miski dorzucamy przecięty na pół ząbek czosnku, przykrywamy i wkładamy do lodówki na kilka godzin (6-12).

2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. W naczyniu żaroodpornym układamy nóżki kurczaka (ząbek czosnku wyrzucamy), doprawiamy solą i pieprzem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 50-60 minut, aż skórka ładnie się zarumieni, co 20 minut polewając go bardzo dokładnie powstałym sosem. Wyciągamy i podajemy z frytkami/ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego! :)

*aby skórka była bardziej chrupiąca, do marynaty można dodać 2 łyżeczki miodu.


2 komentarze:

  1. Zwykła, chrupiąca skórka a już więcej człowiekowi do szczęścia nic nie trzeba ;) Najprostsze często okazuje się najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Doskonały przepis . Smacznego

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: