Pyszne, proste w przygotowaniu ciasto z jabłkami. Idealnie smakuje lekko ciepłe z gałką waniliowych lodów. Mniam <3 Ciasto inspirowane jest przepisem z książki "Kulinarne ABC. Thermomix". Zapraszam do przygotowań!
Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:
130 g miękkiego masła
150 g cukru
4 jajka
200 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
3 duże jabłka
cukier puder do posypania
CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne i nacinamy wzdłuż (jak na zdjęciu) uważając, żeby nie przeciąć ich do końca. Odstawiamy na bok.
2. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem, odstawiamy na bok.
3. W misie miksera umieszczamy masło, cukier i jajka i miksujemy. Nie przerywając ubijania dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Miksujemy do połączenia składników.
(Jeżeli korzystamy z Thermomixa: w misie Thermomixa umieszczamy masło, cukier, jajka, mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Miksujemy 20sek/obr6)
4. Masę przelewamy do formy, na wierzchu układamy jabłka, lekko dociskamy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 40-50 minut do tzw. "suchego patyczka" (wykałaczkę wbijamy w ciasto i wyciągamy, sprawdzamy czy wykałaczka nie jest pokryta surowym ciastem). Wyciągamy i odstawiamy do przestygnięcia.
5. Ciasto wyciągamy z formy, posypujemy cukrem pudrem. Idealnie smakuje jeszcze lekko ciepłe z gałką lodów waniliowych. Smacznego! :)
Super ciasto, jakie piękne te jabłka :)
OdpowiedzUsuńsuper
OdpowiedzUsuń