niedziela, 12 czerwca 2016

Ciasto jogurtowe z truskawkami

Pyszny, słodziutki biszkopt na jogurcie greckim z truskawkami i cukrem pudrem. Pyszności <3 Ciasto inspirowane jest przepisem ze strony Sence-of-taste. Zapraszam do przygotowań!


Składniki na formę o średnicy 25 cm:

3 jajka, żółtka oddzielone od białek
szczypta soli
200 g cukru
150 g jogurtu greckiego
150 ml oleju
ziarenka z 1 laski wanilii
175 g mąki pszennej
75 g mąki ziemniaczanej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
170 g truskawek, przekrojonych na pół

Dodatkowo:

masło do wysmarowania formy
cukier puder do posypania

CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN +studzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli; odstawiamy na bok. Żółtka ucieramy z cukrem, nie przerywając ubijania dodajemy jogurt, olej ziarenka z laski wanilii obie mąki i proszek do pieczenia. Dodajemy białka i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.

2. Dno foremki o średnicy 25 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem. Przelewamy masę do formy, na wierzchu układamy truskawki przecięciem do góry. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 40-45 minut do tzw. "suchego patyczka". Jeżeli ciasto zbyt szybko się rumieni, możemy je przykryć folią aluminiową. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

3. Przed podaniem ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! :)


2 komentarze:

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: