Pyszny, subtelny w smaku sernik kokosowo-limonkowy. Mniam <3 Sernik przygotowany jest na budyniach, czyli na mące ziemniaczanej i nie posiada spodu, więc idealnie nadaje się dla osób które nie jedzą glutenu :) Sernik inspirowany jest przepisem z bloga Smaki Weroniki. Zapraszam do przygotowań!
Składniki na tortownicę o średnicy 24-26 cm:
400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
1 kg dobrej jakości twarogu z wiaderka
200 g drobnego cukru
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
3 duże jajka
2 czubate łyżki wiórków kokosowych
skórka otarta z 1 limonki
Dodatkowo:
wiórki kokosowe do posypania boków
cukier puder do posypania wierzchu (opcjonalnie)
skórka otarta z limonki do dekoracji (opcjonalnie)
CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN +chłodzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. W misie miksera umieszczamy mleko kokosowe i twaróg, miksujemy do połączenia składników. Nie przerywając ubijania dodajemy cukier, następnie proszek budyniowy, jajka, wiórki kokosowe i na koniec skórkę z limonki. Miksujemy jedynie do połączenia składników. Przelewamy do formy, wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 75 minut, aż środek będzie sprężysty, a boki lekko zarumienione. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
2. Wystudzony sernik delikatnie odcinamy nożem od boków foremki, ściągamy obręcz i tak przygotowany wkładamy do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc). Boki schłodzonego sernika dekorujemy wiórkami kokosowymi, a wierzch cukrem pudrem i/lub otartą skórką limonki. Smacznego! :)
Mmmm ,delicje.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie <3 :)
OdpowiedzUsuńWygląda rewelacyjnie :) wydaję się prosty w przygotowaniu :) zapisuję, będę robić!
OdpowiedzUsuńProszę dać znać jak poszło! :)
UsuńPyszny! :)
OdpowiedzUsuńmogę kawałek ? :D
OdpowiedzUsuńSernik zniknął w godzinę od wyjęcia z lodówki ;) Ale polecam wypróbować przepis samemu, jest naprawdę prosty :)
Usuńserniczek pyszniutki! musi być wspaniale orzeźwiający. lecę po limonki, bo wszystko inne już mam. będzie idealny na ten piątkowy, 13 wieczór :)
OdpowiedzUsuńSmakuje wybornie,polecam
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę :)
UsuńWygląda rewelacyjnie, cieszę się że tak pięknie wyszedł :)
OdpowiedzUsuńI był przepyszny :) Jeszcze raz dziękuję za inspirację :)
Usuńwypróbowałam :-) super :-) i prosty w wykonaniu
OdpowiedzUsuń