środa, 11 maja 2016

Sernik kokosowo-limonkowy (gluten-free)

Pyszny, subtelny w smaku sernik kokosowo-limonkowy. Mniam <3 Sernik przygotowany jest na budyniach, czyli na mące ziemniaczanej i nie posiada spodu, więc idealnie nadaje się dla osób które nie jedzą glutenu :) Sernik inspirowany jest przepisem z bloga Smaki Weroniki. Zapraszam do przygotowań! 


Składniki na tortownicę o średnicy 24-26 cm:

400 ml mleka kokosowego (1 puszka)
1 kg dobrej jakości twarogu z wiaderka
200 g drobnego cukru
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru
3 duże jajka
2 czubate łyżki wiórków kokosowych
skórka otarta z 1 limonki

Dodatkowo:

wiórki kokosowe do posypania boków
cukier puder do posypania wierzchu (opcjonalnie)
skórka otarta z limonki do dekoracji (opcjonalnie)

CZAS PRZYGOTOWANIA: 90 MIN +chłodzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. W misie miksera umieszczamy mleko kokosowe i twaróg, miksujemy do połączenia składników. Nie przerywając ubijania dodajemy cukier, następnie proszek budyniowy, jajka, wiórki kokosowe i na koniec skórkę z limonki. Miksujemy jedynie do połączenia składników. Przelewamy do formy, wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 75 minut, aż środek będzie sprężysty, a boki lekko zarumienione. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. 

2. Wystudzony sernik delikatnie odcinamy nożem od boków foremki, ściągamy obręcz i tak przygotowany wkładamy do lodówki na kilka godzin (a najlepiej na całą noc). Boki schłodzonego sernika dekorujemy wiórkami kokosowymi, a wierzch cukrem pudrem i/lub otartą skórką limonki. Smacznego! :)



13 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie <3 :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda rewelacyjnie :) wydaję się prosty w przygotowaniu :) zapisuję, będę robić!

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. Sernik zniknął w godzinę od wyjęcia z lodówki ;) Ale polecam wypróbować przepis samemu, jest naprawdę prosty :)

      Usuń
  4. serniczek pyszniutki! musi być wspaniale orzeźwiający. lecę po limonki, bo wszystko inne już mam. będzie idealny na ten piątkowy, 13 wieczór :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smakuje wybornie,polecam

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda rewelacyjnie, cieszę się że tak pięknie wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I był przepyszny :) Jeszcze raz dziękuję za inspirację :)

      Usuń
  7. wypróbowałam :-) super :-) i prosty w wykonaniu

    OdpowiedzUsuń

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: