środa, 11 maja 2016

Prawdziwe węgierskie leczo

Bardzo sycące i mocno paprykowe, prawdziwe węgierskie leczo. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań!


Składniki:

70 wędzonej słoniny*, pokrojonej w drobną kostkę
1 cebula, pokrojona w piórka
1 łyżka słodkiej papryki (najlepiej węgierskiej)
4 słodkie papryki szpiczaste, oczyszczone, pokrojone w paski 1cm
3 pomidory, sparzone, obrane, pokrojone w ósemki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
400 g węgierskiej kiełbasy paprykowej, pokrojonej w grube plastry
sól, świeżo mielony pieprz

CZAS PRZYGOTOWANIA: 45 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Do zimnego garnka z grubym dnem wrzucamy słoninę, stawiamy na małym ogniu i wytapiamy przez około 7 minut. Zwiększamy ogień i podsmażamy, aż słonina się zarumieni. Ponownie zmniejszamy ogień, wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Wsypujemy paprykę w proszku, dokładnie mieszamy, dodajemy pokrojone słodkie papryki szpiczaste i pomidory. Mieszamy, przykrywamy i dusimy przez 15 minut.

2. Do duszonych warzyw dodajemy łyżkę koncentratu pomidorowego, kiełbasę, doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy i dusimy kolejne 15 minut. Gotowe leczo podajemy z pieczywem. Smacznego! :)

*jeżeli nie macie dostępu do wędzonej słoniny, możecie użyć zwykłej, a całą potrawę doprawić łyżeczką wędzonej papryki :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: