sobota, 14 maja 2016

Gulyásleves - węgierska zupa gulaszowa

Pyszna, wyraźna w smaku zupa, a w zasadzie gulasz na mięsie wołowym z dodatkiem papryki i pomidorów. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań!


Składniki:

600 g mięsa wołowego na gulasz, pokrojonego w kostkę 
100 g wędzonej słoniny, pokrojonej w kostkę* 
2 cebule, drobno posiekane
1 marchewka, pokrojona w plastry
1 korzeń pietruszki, pokrojona w plastry
1 czubata łyżka słodkiej papryki 
1 łyżeczka kminku
2 słodkie papryki szpiczaste oczyszczone, pokrojone w paski
1 pomidor, sparzony, obrany, pokrojony w ósemki
 1 litr ciepłej wody
2-4 łyżki koncentratu pomidorowego
1/2 łyżeczki cukru
3 duże ziemniaki, obrane, pokrojone w kostkę
sól, świeżo mielony pieprz

Dodatkowo:

śmietana 18% do podania
natka pietruszki
pieczywo do podania

CZAS PRZYGOTOWANIA: 150 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Rozgrzewamy garnek z grubym dnem lub wysoką patelnię. Wrzucamy mięso i przesmażamy ze wszystkich stron; przekładamy na talerz. Do garnka wrzucamy słoninę i wytapiamy około 10 minut. Dodajemy cebulę, marchewkę i korzeń pietruszki, smażymy aż cebulka zmięknie. Dodajemy słodką paprykę i kminek, mieszamy i wrzucamy mięso. przesmażamy 2 minuty. 

2. Do garnka dodajemy pokrojoną paprykę i kawałki pomidora, wlewamy wodę, dodajemy koncentrat, doprawiamy cukrem, sporą ilością soli i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem przez 1 godzinę. 

3. Po tym czasie dodajemy  pokrojone ziemniaki i dusimy kolejną godzinę, aż mięso będzie miękkie. Przekładamy na talerze, robimy kleks ze śmietany, posypujemy natką pietruszki. Podajemy z pieczywem. Smacznego! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...