niedziela, 20 marca 2016

Kulejba chrzanowa

Pyszny, warzywno-chrzanowy krem podawany ze śmietaną, jajkiem i prażonym boczkiem. Idealna zupa na Świąteczny stół:) Przepis znalazłam na blogu Simon Cooks. Zapraszam do przygotowań!


Składniki:

300 g wędzonego boczku w jednym kawałku
2 łyżki masła
1 kg ziemniaków, pokrojonych w kostkę
1 mała pietruszka, pokrojona w kostkę
1 mały por, pokrojony w kostkę
kawałek selera,pokrojony w kostkę
2 ząbki czosnku, obrane, w całości
5 łyżek tartego chrzanu
2 łyżeczki majeranku
100 ml białego wina
sól, świeżo mielony pieprz

Dodatkowo:

jajka ugotowane na twardo
śmietanka 18%
natka pietruszki

CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

1. Boczek wkładamy do garnka, zalewamy 2 litrami wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 20 minut na średnim ogniu. W tym samym czasie na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy ziemniaki, pietruszkę, por, seler i czosnek. Smażymy około 20 minut, aż warzywa ładnie się zarumienią. Doprawiamy majerankiem, wlewamy wino i przesmażamy aż płyn odparuje.

2. Boczek wyławiamy z wywaru i odstawiamy do przestygnięcia.Usmażone warzywa przekładamy do wywaru, dodajemy chrzan i gotujemy 15 minut. Po tym czasie wyławiamy część warzyw, resztę miksujemy na gładki krem. Wkładamy odłożone warzywa, mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem.

3. Boczek kroimy w paski i podsmażamy na rozgrzanej patelni, aż zarumieni się ze wszystkich stron.

4. Krem podajemy ze śmietaną, jajkiem na twardo i podsmażonym boczkiem, całość posypujemy natką pietruszki. Smacznego! :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...