poniedziałek, 21 marca 2016

Kakaowe ciastka z krówkami

Pyszne, mocno kakaowe, rozpływające się w ustach ciasteczka z kawałkami krówek.Pycha <3 Przepis znalazłam na stronie Domowe Wypieki. Zapraszam do przygotowań! 


Składniki na 16 sztuk:

110 g cukru
150 g mąki
30 g kakao
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
115 g miękkiego masła
1 jajko
8 krówek-ciągutek

CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY

Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. W misce mieszamy cukier z mąką, kakao i sodą oczyszczoną. Dodajemy masło i jajko, zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na 16 równych części, krówki kroimy na pół. Bierzemy pierwszy kawałek ciasta, formujmy w rękach płaski placek, na środku umieszczamy pół krówki i formujemy kulkę. czynność powtarzamy z resztą ciasta. Przygotowane kulki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, lekko spłaszczamy od góry. Pieczemy 15 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gotowe ciasteczka idealnie pasują do mleka lub kawy. Smacznego! :)



1 komentarz:

Będzie mi niezmiernie miło, jeśli pozostawisz komentarz. Podziel się swoją opinią, uwagą, radą, lub po prostu pozostaw po sobie ślad :) Jeżeli przygotowałeś potrawę z tego przepisu, prześlij mi zdjęcie na adres dagooshya@gmail.com, a ja je udostępnię :) Dagmara Osowska

To też może Cię zainteresować: