Pyszne, mocno kakaowe, rozpływające się w ustach ciasteczka z kawałkami krówek.Pycha <3 Przepis znalazłam na stronie Domowe Wypieki. Zapraszam do przygotowań!
Składniki na 16 sztuk:
110 g cukru
150 g mąki
30 g kakao
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
115 g miękkiego masła
1 jajko
8 krówek-ciągutek
CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
Przygotowanie: Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. W misce mieszamy cukier z mąką, kakao i sodą oczyszczoną. Dodajemy masło i jajko, zagniatamy na jednolite ciasto. Ciasto dzielimy na 16 równych części, krówki kroimy na pół. Bierzemy pierwszy kawałek ciasta, formujmy w rękach płaski placek, na środku umieszczamy pół krówki i formujemy kulkę. czynność powtarzamy z resztą ciasta. Przygotowane kulki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, lekko spłaszczamy od góry. Pieczemy 15 minut. Wyciągamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Gotowe ciasteczka idealnie pasują do mleka lub kawy. Smacznego! :)
obłędnie kuszące !
OdpowiedzUsuń