Pyszne, bardzo kremowe i baaaardzo słodkie ciasto bez pieczenia z masą budyniową, kajmakową i bitą śmietaną. Mniam <3 Zapraszam do przygotowań!
Składniki na krem:
500 ml mleka
1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 całe jajko
2 żółtka
300 g masła
200 g cukru pudru
Reszta składników:
600 g herbatników (po 200 g na warstwę)
1 puszka masy kajmakowej
500 ml śmietanki 30%
2 opakowania śmietan-fixu
1 łyżka cukru pudru
1 tabliczka mlecznej czekolady
CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN +chłodzenie
POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI
1. Zaczynamy od przygotowania masy: W misce łączymy szklankę mleka, jajko, żółtka, cukier waniliowy i budyń. Dokładnie mieszamy do połączenia wszystkich składników. W
garnku podgrzewamy resztę mleka. Gdy będzie już gorące, ale jeszcze
przed zagotowaniem, dodajemy cienkim strumieniem masę jajeczną, cały
czas mieszając. Gdy wszystkie składniki się połączą, a masa konsystencją
będzie przypominać budyń, zdejmujemy z ognia. Nakrywamy folią
aluminiową, tak aby dotykała wierzchu budyniu (dzięki temu nie powstanie
kożuch) i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia - ja wystawiłam na
balkon żeby było szybciej :)
2. Masło ucieramy aż się spieni, dodajemy
cukier puder, a następnie łyżka po łyżce dodajemy masę budyniową. W tym
momencie należy uważać, żeby masa się nie zważyła. Po każdej dodanej
łyżce bardzo dokładnie miksujemy.
3. Blaszkę wykładamy folią spożywczą lub aluminiową. Wykładamy pierwszą warstwę herbatników (200g), na nią kasę kajmakową, wyrównujemy. Układamy drugą warstwę herbatników, masę budyniową i znów wyrównujemy. Wykładamy ostatnią warstwę herbatników. Śmietanę ubijamy na sztywno ze śmietan-fixem i łyżką cukru pudru wg instrukcji na opakowaniu, wykładamy na herbatniki, wyrównujemy. Czekoladę ucieramy na tarce o drobnych oczkach (dobrze jest ją wcześniej schłodzić, to nam ułatwi zadanie), posypujemy nią śmietanę. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na minimum 12 godzin. Smacznego! :)
No i jak tu się odchudzać ? :D
OdpowiedzUsuńwww.brekkieisserved.blogspot.com
OOO TO CIACHO JEST PYSZNE, KLASYK ALE ZAWSZE REWACYJNIE SMAKUJE I SZYBKO ZNIKA
OdpowiedzUsuńbardzo lubię to ciasto :)
OdpowiedzUsuń