Składniki na 1 ogromny gar zupy:
1 pęczek włoszczyzny, obranej
3 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
800 g białej kapusty, posiekanej
3 i 1/2 l wody
2 łyżki oleju
2 średnie cebule, drobno posiekane
1 ząbek czosnku, zgnieciony nożem
500 g mielonego mięsa z indyka
250 g koncentratu pomidorowego
100 g białego ryżu, surowego
200 g kwaśnej śmietany 18%
1 i 1/2 łyżeczki majeranku
1/2 łyżeczki rozmarynu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1/2 łyżeczki cukru
sól, świeżo mielony pieprz
CZAS PRZYGOTOWANIA: 95 MIN
POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY
1. Przygotowujemy dwa garnki. Do jednego wkładamy włoszczyznę, liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy 2 litrami wody. Do drugiego wkładamy posiekana kapustę, zalewamy 1 i 1/2 litra wody. Oba garnki stawiamy na palnikach, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 45 minut.
2. Na garnku z kapustą kładziemy sitko i bezpośrednio do kapusty przecedzamy bulion warzywny. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Gotujemy kolejne 30 minut na średnio-wysokim ogniu bez przykrycia.
3. W między czasie na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i czosnek i smażymy 7-10 minut do miękkości. Dodajemy mięso i przesmażamy kolejne 5 minut. Zdejmujemy z ognia.
4. Do zupy dodajemy usmażone mięso z cebulką i surowy ryż. Całość gotujemy przez ostatnie 15 minut, aż ryż zmięknie. Zabielamy śmietaną, przekładamy na talerze i dekorujemy natką pietruszki. Smacznego! :)
Przydatne wskazówki:
*Zupę można przygotować na gotowym rosole. Posiekaną kapustę zalewamy przecedzonym rosołem i gotujemy 45 minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystkie przyprawy. Gotujemy kolejne 30 minut. Dalej postępujemy jak w przepisie
*Aby śmietana nam się nie zważyła, przekładamy ją do miseczki i łyżka po łyżce dodajemy gorącą zupę, za każdym razem dokładnie mieszając. Gdy śmietanowa mieszanka będzie już ciepła, wlewamy ją do zupy
Wygląda cudownie *.* A taka zupa idealna na zimę, zrobię na pewno :)
OdpowiedzUsuńJa też mam ochotę 😍😍😍
OdpowiedzUsuń